Megszűntette az eljárást a legfőbb ügyészség a DNA üléséről kiszivárgott hangfelvételek ügyében

Lezárta a legfőbb ügyészség a  korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyik üléséről kiszivágott hangfelvétellel kapcsolatos kivizsgálást, amelyet a DNA megkeresésére indított el - értesült pénteken az Agerpres hírügynökség.

A korrupcióellenes ügyészség ez év júniusában fordult a legfőbb ügyészséghez a bűnüldöző szervek megtévesztésének gyanúja miatt a Laura Codruţa Kövesi főügyésszel kapcsolatos hangfelvétel ügyében.

A hangfelvételt június 18-án tette közzé a România TV. A nyilvánosságra hozott beszélgetésből az hallható ki, hogy a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi megsürgeti az egyik beosztottját, hogy az általa vezetett bűnvádi eljárásban mielőbb "jusson el a miniszterelnökhöz". A felvételen elhangzottak szerint Kövesi azért volt elégedetlen, mert bizonyos ügyekben késett a vádemelés, és nem sikerült lezárni olyan dossziéka, amelyek 6-7 év óta kivizsgálás alatt állnak.

Jean Uncheşelu ügyészt pedig - a közzétett felvétel alapján - megsürgeti, hogy "abban az ingatlanos ügyben jusson már el a miniszterelnökhöz, aki aláírta azokat a szerződéseket". Feltételezések szerint a 967 államosított temesvári ingatlan törvénytelen visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyről volt szó, amelyben vádat emeltek Nicolae Robu jelenlegi és Gheorghe Ciuhandu volt temesvári polgármester ellen.

A DNA ezt követően arról tájékoztatott, hogy a hangfelvételt összeollózták: valóban elhangzott beszédrészletek és ezek közé beékelt szövegrészek kompilációja, amellyel a cél azt a látszatot kelteni, hogy a korrupcióellenes főügyész felszólítására indítanak vizsgálatot bizonyos személyek ellen, illetve hogy a főügyész szabja meg a bűnvádi eljárás menetét. Ezért ez esetben felmerülhet a bűnüldöző szervek megtévesztésének gyanúja - állította a DNA.

A korrupcióellenes ügyészség azt is sérelmezte, hogy mivel azokon a munkaüléseken, amelyeken a felvételen is hallható részletek elhangzottak, az ügyészség egyik alosztályának belső ügyeiről tárgyaltak, felmerül a nem a nyilvánosságnak szánt információk közvetlen vagy közvetett módon való felhasználásának gyanúja is.

Mit állít a DNA?

A DNA szerint a felvételek Laura Codruţa Kövesi, a két főügyészhelyettes és két alosztály ügyészei részvételével tartott, két ülésen készültek, idén március 30-án. Ezeken a jegyzőkönyvek tanúsága szerint többek között "a bűnvádi eljárások operativitásáról, a bizonyítékok begyűjtésének üteméről, a bűnvádi eljárás szabályainak szigorú betartásáról" esett szó. Ugyanakkor a főügyész azt kérte a gyűlésen vezető beosztású beosztottjaitól, kövessék figyelemmel a kivizsgálás alatt álló ügyeket.

Mindezek "menedzseri hatáskörének természetes és felelős gyakorlásáról tanúskodnak" - mutatott rá a közlemény, amely szerint az ülésen megállapították, hogy a DNA keretében működő egyik ügyosztálynak 42 olyan kivizsgálás alatt álló ügye volt akkor, amelyekben több mint 4 éve kezdték el a bűnvádi eljárást, 30 dosszié több mint ötéves volt, 22 ügyben pedig több mint hat éve nyomoztak.

A közlemény hangsúlyozta: a közzétett felvételek nem hitelesek, bizonyos részek külön-külön elhangzott, és utólag egymás mellé vágott kijelentésekből állnak, ugyanakkor olyan kifejezések is hallhatók, amelyeket a korrupcióellenes főügyész sosem használt. A közlemény fel is sorolta ezeket.

A DNA ugyanakkor az Igazságszolgáltatási Felügyeletnél is panaszt tett az ügyben, hangsúlyozva, hogy a hangfelvétel kompiláció, és azzal az egyértelmű céllal készült, hogy hamis képet fessen a DNA tevékenységéről.         

Kapcsolódók

Kimaradt?