Megszüntették Teodosie konstancai érsek hatósági felügyeletét

Jogerős döntéssel megszüntette a hatósági felügyeletet Teodosie Petrescu ortodox érsekkel szemben a Legfelsőbb Bíróság. Konstanca érseke ellen európai alapokkal kapcsolatos csalás vádja miatt folyik büntetőper. 

A Legfelsőbb Bíróság ezzel elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) óvását, és fenntartotta október 31-ei döntését, melynek értelmében megszünteti a hatósági felügyeletet Teodosie Petrescuval szemben.Az ortodox egyházi méltóság ellen ez év február 3-án emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség. Az érseket azzal vádolják, hogy rosszhiszeműen hamis vagy nem a teljes valóságot tükröző dokumentumokat használt fel annak érdekében, hogy illetéktelenül európai pénzalapokhoz jusson. Az érsek öt megbízottját ugyanezzel a váddal állították bíróság elé. 

A vádhatóság szerint 2010 és 2016 között Teodosie Petrescu és megbízottjai hamis nyilatkozatokat nyújtottak be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), hogy uniós támogatásban részesüljenek. A DNA szerint nyilatkozatukban az állt, hogy bizonyos mezőgazdasági területeken borszőlőt termesztenek, holott azokon a területen 2010 óta megszűnt a szőlőtermesztés. 

Az ügyészek szerint a vádlottak 1 392 964 lej összegű területalapú támogatáshoz jutottak így, jogtalanul.

Kapcsolódók

Kimaradt?