Elutasította a DIICOT közgyűlése az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet

Elsöprő többséggel az igazságszolgáltatási törvényeket módosító tervezet ellen szavazott kedden a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészeinek közgyűlése. 

A DIICOT tájékoztatása szerint az ügyészek közgyűlése a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) kérésére ült össze, hogy kielemezze a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó 2004/303-as, az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó 2004/304-es és a CSM-vel kapcsolatos 2004/317-es törvényt módosító tervezeteket. A DIICOT ügyészi közgyűlésének véleményét ugyanakkor a képviselőház is kérte november elsejei átiratában a módosító javaslatokkal kapcsolatban.
A DIICOT közölte, hogy a közgyűlés elsöprő többséggel a módosító javaslatok ellen foglalt állást. A testület által felsorolt érvek közt szerepel, hogy a módosításokat nem támasztja alá megalapozott indoklás; a bírák és ügyészek tevékenységét szabályozó normák kidolgozásánál következetlenül zajlott a szakmai vita és konzultáció; az igazságügyi rendszer megreformálási kísérleteinek alapján egymásnak ellentmondó és zavaros elképzelések állnak, ráadásul a módosító javaslatok nem felelnek meg a jelenkori európai standardoknak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?