Az autonómia-statútum benyújtására szólították fel az MPP képviselőket

 „Az autonómia-konferenciák ideje lejárt, cselekedni kell és még idén december elseje előtt be kell nyújtani a parlamentbe Székelyföld autonómia statútumát” – szögezte le hétfői sajtótájékoztatón Pethő István.

Az MPP Kovászna megyei alelnöke emlékeztetett, hogy a polgári párt két parlamenti képviselője – Bíró Zsolt és Kulcsár Terza József – már a párt szeptemberi, gyergyószentmiklósi választmányi ülésén azt a feladatot kapta a két képviselő, hogy terjesszék a parlament elé az autonómiatörvény tervezetét.

Az MPP Kovászna megyei széki elnökei által tartott sajtótájékoztatón Pethő István kifejtette: azt szerették volna, ha a teljes magyar közösség kiáll egy autonómia statútum mellett, de úgy gondolják a Székely Nemzeti Tanács autonómia statútuma és az RMDSZ és MPP által kidolgozott statútum között nincs lényeges különbség.

Azt tanácsolják az MPP képviselőknek, hogy az utóbbi statútumot terjesszék be a parlamentbe, bízva abban, hogy a teljes RMDSZ frakció támogatni fogja a kezdeményezést. A háromszéki MPP politikusok felszólítják az összes magyar pártot és civil szervezetet, hogy nyíltan vállalják fel Székelyföld autonómia-statútumát, ezzel is támogassák azt a két MPP-s parlamenti képviselőt, akik benyújtják a törvénytervezetet.

„Nincs kompromisszum, még idén lépni kell”, szögezte le sajtótájékoztatón az MPP sepsiszéki elnöke, Nagy Gábor Levente, aki szerint azért küldtek képviselőket a parlamentbe, hogy tegyenek valamit az ügy érdekében. Román Attila a polgári párt erdővidéki politikusa szerint azért időszerű a tervezet mostani benyújtása, mert ha azt jövő évre, a nagy egyesülés centenáriumának idejére időzítenék, a románok azt provokációként értelmezhetnék. Az MPP Orbaiszéki elnöke, Ferencz Botond hozzátette: „rohamosan fogy Székelyföld lakossága, kihúzzák lábunk alól a talajt és minderre az önrendelkezés lehet a megoldás”.

Kapcsolódók

Kimaradt?