MPP: az autonómia európai és legitim követelés, az elszakadás illegitim

„Az autonómia legitim és biztonságpolitikai stabilitást eredményez, az elszakadás pedig illegitim és biztonságpolitikai instabilitást okoz”, szögezték le a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyföldi vezetői hétfői, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon.

Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke, RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint a román hatalom és a bukaresti média szándékosan félrevezeti a közvéleményt és összemossa a katalán függetlenedési szándékot Székelyföld területi autonómiájának ügyével, holott ez két különböző dolog.

Székelyföld esetében területi autonómiáról beszélünk Románia határain belül, szögezte le Kulcsár Terza József, aki szerint erről nem most, a katalán törekvések kapcsán kezdtünk el beszélni, hiszen ezt 1918-ban a gyulafehérvári kiáltványban megígérték nekünk. Az MPP Hargita megyei elnöke, Salamon Zoltán hozzátette: van párhuzam Katalónia és Székelyföld között, de nem ott ahol ezt Bukarestben látják. Az MPP-s politikus szerint a párhuzam Katalónia és az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat között van. Magyarázata szerint Bukarest elítéli a katalán függetlenségi nyilatkozatot, miközben a románok 1918-ban, Gyulafehérváron hasonló egyoldalú nyilatkozat révén szakították el Erdélyt Magyarországtól és csatolták Romániához.

Salamon Zoltán úgy véli az tapasztalható, hogy Európa támogatja az autonómiát, amelyből több is van a területén, és nem támogatja az elszakadást. „Nem tervezünk területi revíziót, hanem országhatáron belüli területi autonómiát szeretnénk”,  egyértelműsítette az MPP Hargita megyei elnöke, aki szerint „az autonómia legitim és biztonságpolitikai stabilitást eredményez, az elszakadás pedig illegitim és biztonságpolitikai instabilitást okoz”.

Kulcsár Terza József a sajtótájékoztatón reagált a Székely Nemzeti Tanács által vasárnap este szervezett őrtűzgyújtás akcióra is. A háromszéki MPP-s politikus szerint a rossz idő ellenére összegyűltek annyian, hogy fel tudják mutatni az autonómia iránti igényt, de lélekben sokan velük voltak. A polgári párti politikus méltányolta az egyházi méltóságok támogatását, akik a különböző helyszíneken imát mondtak Székelyföld autonómiájáért. 

Kimaradt?