Kövesi: nem segítettem Dragneának a bűnvádi ügyei elsimításában

Amióta a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) vezeti, egyetlen gyanúsítottat sem részesítettek kedvezményben - jelentette ki Laura Codruţa Kövesi egy interjúban, amelyet a Once Upon a Time in Romania projekt keretében készítettek vele.

A DNA főügyésze ezzel Victor Ponta korábbi állítására reagált. A volt kormányfő ugyanis nemrég azt írta a Facebookon, hogy szem- és fültanúja volt, amikor a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea segítséget kért bűnvádi ügyei rendezéséhez Kövesitől és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) operatív vezetőjétől, Florian Coldeától.

"A PSD-ből egyetlen kollégát láttam a saját szemeimmel és hallottam a saját füleimmel Kövesit és Coldeát kérlelni, hogy segítsenek neki a bűnvádi ügyében - Liviu Dragneát! És miközben magáért harcolt, persze egy szóval sem említette a többi kolléga ellen elkövetett visszaéléseket, soha! Mert ilyen Liviu - csak ő számít!” - írta Victor Ponta a Facebookon.

Ponta később azt is nyilatkozta, hogy Liviu Dragnea formális és informális találkozókon is részt vett a DNA, illetve a SRI vezetőjével, és azt állította, hogy a PSD elnöke az az ember volt, aki „a legközelebb állt a rendszerhez”. Liviu Dragnea tagadta Victor Ponta állításait.

"Nem állítottam, hogy nem voltam olyan találkozókon, ahol ezek az emberek is ott voltak. Részt vettem eseményeken, ahol hetvenen-nyolcvanan, néha százan is voltunk, néha ötvenen. Hivatalos találkozók voltak ezek, állami tisztségeket betöltő emberek részvételével, mindenféle pártokból, valamint a kormány tagjai. Mi a gond ezzel? Én ezzel a hölggyel nem találkoztam, amíg bíróság elé nem állítottak engem” - mondta Dragnea volt pártbéli kollégája állításairól.

Kövesi minderre azzal reagált az interjúban, hogy 2013 óta, vagyis amióta ő a DNA élére került, Liviu Dragnea ellen két ügyben is vádat emeltek, és az egyikben jogerősen el is ítélték.

"Nem hiszem, hogy azt lehet mondani, hogy bármilyen formában pártoltuk volna, legalábbis amióta én vagyok a DNA főügyésze” - jelentette ki Kövesi, leszögezve, hogy az általa vezetett intézmény soha nem tett kivételt senkivel, függetlenül a gyanúsítottak funkciójától, hírnevétől vagy vagyonától.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?