Főügyész: nincs szükség semmilyen küszöbre a hivatali visszaélés esetében

A főügyészség tanulmányai szerint nincs szükség semmilyen küszöbérték megállapítására a hivatali hatalommal való visszaélés esetében - mondta Augustin Lazăr főügyész. 

"Én már ezt többször elmondtam: a főügyészség egy komoly intézmény, amely komoly tanulmányt végzett. Ezzel kapcsolatban világos az álláspontunk: nincs szükség semmilyen küszöbre a hivatali visszaélés esetében" - nyilatkozta Lazăr, amikor megérkezett a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) székhelyére.

Mint arról már beszámoltunk, szerdán Mariana Moţ államtitkár az igazságügyi kérdésekkel foglalkozó parlamenti különbizottság ülésén úgy fogalmazott, hogy külön törvénybe foglalja az igazságügyi minisztérium a hivatali visszaélés és a szolgálati hanyagság bűncselekményével kapcsolatos szabályozást. Florin Iordache bizottsági elnök hangsúlyozta, a Btk. erre vonatkozó, 297-es cikkelyét mielőbb rendezni kell, hogy megfeleljen mind az alkotmánybíróság döntéseinek. 

A 297-es cikkely módosítására az RMDSZ, az USR és a PMP nyújtott be javaslatokat. Az RMDSZ legalább 100 ezer lejes károkozáshoz kötné a hivatali visszaélés bűncselekménnyé minősítését, és hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztést vagy pénzbüntetést róna ki érte. Az USR és a PMP szerint nem kell összeghatárhoz kötni a hivatali visszaélést, az USR azonban megjegyzi, hogy "mellékváltozatként" az 1 000 lejes alsó határt javasolja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?