Belina-ügy: Tăriceanu lemondását kéri a PNL első alelnöke

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök lemondását kérte hétfőn a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke. Raluca Turcan szerint Tăriceanu a Liviu Dragnea 'eszközévé' vált azzal, hogy az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a taláros testületet, állapítsa meg, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a kormány és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) között. 

„Lemondani, Tăriceanu úr! Ön újabb bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy elárulta a liberalizmus és a demokrácia ügyét! A legsúlyosabbat! Ma ön bebizonyította, hogy Dragnea eszközévé vált, a piszkos játszmái érdekében, a korrupciós tettek felderítésének és büntetésének megakadályozására! Azt tette meg ön, amit még a Dragnea pártbéli hívei se voltak hajlandók megtenni! Ezt az óvást ön saját erőből nyújtotta be, tekintet nélkül arra az intézményre, amelynek ön az elnöke. Ön csúfot űz Románia Szenátusából, amelyet már nincs joga vezetni. Várjuk a lemondását! Ugyanolyan gyorsasággal, ahogy a Dragnea parancsait teljesíti!” - írta Turcan hétfőn a Facebookra.

 

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök hétfőn fordult az alkotmánybírósághoz, kérve annak megállapítását, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a kormány és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség között (DNA). 

A felsőház elnökének keresete értelmében az alkotmányos természetű jogi konfliktus azáltal keletkezett, hogy a DNA bűnügyi vizsgálatot kezdeményezett a 2013/858-as kormányhatározat elfogadásával kapcsolatban, az úgynevezett Belina-ügyben - derül ki a szenátus közleményéből. 

Călin Popescu-Tăriceanu keresetében kéri az alkotmánybíróságtól a konfliktus és ennek okának megállapítását, illetve annak leszögezését, hogy az elkövetkezőkben az ügyészek nem indíthatnak vizsgálatot kormányhatározatok elfogadásának körülményeivel, alkalmasságával vagy törvényességével kapcsolatban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?