A nyugdíjtörvény egyelőre nem módosul, de a nyugdíjak nőnek – ígérik a kormánypártok

Csak jövőre módosul a nyugdíjtörvény, de a nyugdíjak emelkedni fognak – jelentették be szerdai tanácskozásuk után a koalíciós pártok vezetői.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök közölte: a nyugdíjpont értékének a kormányprogram által is előírt növelése "nem kérdéses". Dragnea elmondta, 2018 júliusában 10 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke, ahogyan az a kormányprogramban is szerepel, az új nyugdíjtörvényt azonban - bár "majdnem kész", nem fogják idén elfogadni.

"Soha nem volt szó arról, hogy ezt már a 2018-as költségvetésbe belefoglaljuk, mert az nem lett volna reális. Hosszú ideig el fog húzódni a nyugdíjak újraszámolása, mert több millió dossziéról van szó. A cél felszámolni az igazságtalanságokat” – magyarázta.

Dragnea elmondta, a koalíció azt a döntést hozta, hogy előbb véglegesítik a költségvetési törvényt, a megosztott áfafizetésről szóló jogszabályt, és miután ezek a parlament elé kerülnek, a miniszterelnök irányításával újrakezdik a tárgyalásokat a nyugdíjtörvényről a munkaügyi miniszterrel.

A PSD elnöke azt mondta, a választási kampányban és a kormányprogramban azért ígérték "legkésőbb 2017 októberére" a nyugdíjtörvény módosítását, mert akkor nem számítottak arra, hogy ilyen nagy problémákat rejt magában a nyugdíjrendszer.

"Sok időre volt szükségünk ahhoz, hogy minden információhoz hozzáférjünk. Sajnos még mindig vannak Romániában olyan közintézmények, amelyektől elég furcsa módon lehet megszerezni az információkat" - mutatott rá Dragnea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?