Johannis: Románia határozottan támogatja Spanyolország szuverenitását és területi egységét

Alfonso Maria Dastis Quecedo spanyol külügyminisztert fogadta szerdán Klaus Johannis államfő a Cotroceni-palotában. A találkozás során Johannis biztosította a Spanyol Királyság külügyi tárcavezetőjét, hogy Románia határozottan támogatja Spanyolország szuverenitását és területi egységét.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint "Klaus Johannis államfő megerősítette, hogy Románia határozottan támogatja Spanyolország szuverenitását és területi egységét, és a katalóniai fejlemények kapcsán leszögezte, szükségesnek tartja az alkotmányos előírások betartását és a nemzetközi jog elveinek tiszteletben tartását. Románia elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy országunk álláspontja szerint ez a kérdés Spanyolország belügye, majd reményét fejezte ki, hogy annak keretein belül sikerül megfelelő megoldást találni a spanyol alkotmányos rend visszaállítására."

Az államfő ugyanakkor köszönetet mondott a spanyol hatóságoknak a Spanyolországban dolgozó román állampolgárok beilleszkedését elősegítő erőfeszítésekért.

Alfonso Maria Dastis Quecedo egyetértett azzal a véleménnyel, miszerint 'sikertörténet a spanyolországi román közösség beilleszkedése', hozzátéve, hogy a Spanyol Királyság örömmel nyugtázza ezen számottevő közösség jelenlétét az ország területén. 

Johannis elnök a Spanyolország és Románia közti gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazta, megemlítve, hogy 2017 első félévében 7%-kal nőtt a két ország közti kereskedelmi forgalom a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. 
 

Kapcsolódók

Kimaradt?