Lesújtó: évente ennyi gyerek hal meg a kórházak hiányos felszereltsége miatt

Romániában évente közel 1400 egyévesnél fiatalabb gyerek hal meg a kórházak hiányos felszereltsége következtében, de a szülők egészségügyi nevelésének hiánya miatt is, nyilatkozta szerdán a Mentsétek meg a Gyermekeket (Salvaţi copii) Egyesület vezetője, Gabriela Alexandrescu.

"Az idei évben az egyesület 38 szülészetre jut el, 700.000 eurót fektet különböző felszerelésekbe. A Mentsétek meg a Gyermekeket Egyesület összességében 77 szülészetet szerelt fel 39 megyében. (...) Tevékenységünk kezdetekor a csecsemőhalandóság 10,1 volt ezer élveszületésre számítva, jelenleg 7,3/1.000 ez az arány, míg az európai átlag 3,6/1.000. (...) Évente így is 1.400 csecsemőt veszítünk el" - mondta Alexandrescu egy sajtótájékoztatón.

Romániában az 1-es besorolású szülészetek 13 százaléka inkubátorral sem rendelkezik. "Az orvosi felszerelések hiánya nagyon gyakori probléma Romániában. Az egyesület elemzése szerint Romániában az 1-es besorolású szülészetek 13 százaléka nem rendelkezik a koraszülöttek számára szükséges inkubátorral, a 2-es besorolású szülészetek 56 százalékának nincs lélegeztetőgépe, a 3-as besorolású szülészetek 14 százaléka csak egyetlen újjáélesztő asztallal rendelkezik" - tette hozzá Gabriela Alexandrescu. 

A Mentsétek meg a Gyermekeket Egyesület egy 15.000 eurós inkubátort adományozott a nagyszebeni sürgősségi megyei kórháznak, ahol évente mintegy 3.000 szülésből 13,5 százalék koraszülés. 

Kapcsolódók

Kimaradt?