Tăriceanu nem vesz részt az új miniszterek eskütételén

Călin Popescu Tăriceanu bejelentette, hogy nem vesz részt a Tudose-kabinet új minisztereinek eskütételén, amelyre a Cotroceni-palotában kerül sor – írja az Agerpres.Forrás: mediafax.ro

„Azáltal, hogy távol maradok az eseménytől, tiltakozásomat fejezem ki Klaus Johannis államfő kijelentése ellen, melynek értelmében nem ismeri el az ártatlanság vélelmének elvét, amely minden állampolgárra érvényes, és amelyet az alkotmány is előír. A közelmúltbeli történések alapján megállapíthattuk, hogy az elnök szelektíven alkalmazza ezt az elvet, attól függően, hogy mely táborhoz tartozó személyről vagy esetleg saját személyéről van szó” – áll a szenátus honlapján közzétett közleményben. 

Az idézett dokumentum szerint az államfő a hivatali eskü letételekor vállalta, hogy kezeskedni fog az alkotmány betartásáért, Tăriceanu szerint azonban Johannis elnök lemondott erről a feladatáról. 

„Ez elfogadhatatlan Románia szenátusa számára, amelynek az elnöke vagyok, és általában minden állampolgár számára. Remélem, Johannis elnök felülvizsgálja álláspontját, és elfogadja, hogy senki nem áll a törvények felett, még Románia elnöke sem, noha ideiglenes jelleggel teljes körű mentelmet élvez” – áll még a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?