Autonóm Igazságszolgáltatási Felügyeletet javasol az igazságügyi miniszter

Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt fogja javasolni, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyelet a tárcavezető által létrehozott és irányított Stratégiai Menedzsment Tanács alárendeltségébe kerüljön.

A tárcavezető közlése szerint a napokban előterjesztendő törvénytervezetben lesz majd egy átmeneti rendelkezés, amely szerint az Igazságszolgáltatási Felügyelet önálló, autonóm entitásként szerveződik.

„Persze lesz vita arról, hogy ki nevezi ki, ki ellenőrzi, ki állítja össze a működési szabályzatát? Tény, hogy a mostani szabályzatnak elvi, normatív és funkcionális összeférhetetlenségei vannak. Nem én döntök, én csak javaslatot teszek, és a legvalószínűbb, hogy azt fogom javasolni, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyelet a miniszter által létrehozott és irányított Stratégiai Menedzsment Tanács alárendeltségébe kerüljön” – magyarázta.

Tájékoztatása szerint a testület tagja lesz a legfőbb ügyész, a legfelsőbb bíróság elnöke és a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) elnöke is. „Ilyenformán, szavazáskor, amikor a négy szavazatnak egyenlő súlya van, a testület dönt és az Igazságszolgáltatási Felügyelet nem lesz politikai befolyás alat” - érvelt Tudose a CSM ügyészi részlegének ülésén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?