A Szociáldemokrata Párt vezetősége döntött az új miniszterekről (percről percre)

Paul Stănescut (regionális fejlesztés), Felix Stroét (szállításügy) és Marius Nicát (európai alapok) javasolja a Szociáldemokrata Párt a kormányból távozó miniszterek helyére – döntötte el pénteken a PSD végrehajtó bizottsága. Mindannyian Mihai Tudose miniszterelnök jelöltjei. Cikkünk folyamatosan frissül.

21:44

Tudose: korrekt intézményes viszonyom van az államfővel

„Többször is nyilatkoztam már: korrekt intézményes viszonyom van az államfővel” - mondta Mihai Tudose kormányfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülését követően. 

20:50

Tudose: politikailag neveztek ki, politikailag megyek

Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta pénteken, hogy kinevezése politikai alapon történt, tehát esetleges menesztése is így történhet, illetve ő maga mond le, ha úgy érzi, hogy nem képes teljesíteni a kormányprogramot. „A kormány nem az a hely, ahonnan nyugdíjazni szokták az embereket. Politikailag neveztek ki, politikailag megyek, vagy akkor, ha nem tudom teljesíteni azt a kormányprogramot, amiért megválasztottak bennünket az állampolgárok” – mondta Tudose. 

19:21

Roxana Bănicát javasolják a kormányfőtitkárság élére

„Roxana Bănică a javaslatunk. Pénzügyi államtitkár volt, jelenleg helyettes főtitkár a kormányfőtitkárságon” – nyilatkozta Tudose a Szociáldemokrata Párt Országos Végrehajtó Bizottságának ülését követően, arra kérdésre, hogy beszéltek-e a kormányfőtitkár kilétéről. A kormányfőtitkári tisztség azután szabadult fel, hogy Mihai Busuiocot nevezte ki a parlament a Számvevőszék elnökévé. (Agerpres)

18:22

Sevil Shhaidehet államtanácsosnak nevezték ki

Sevil Shhaidehet a kormányapparátus államtanácsosává nevezték ki - közölte pénteken Mihai Tudose miniszterelnök a PSD végrehajtó bizottságának ülése után.Amikor arról kérdezték, hogy miként tarthatja meg az apparátusban, hogyha a kormányátalakítás oka az volt, hogy bűnügyi eljárás folyik ellene azt válaszolta: „Én nem azt állítottam, hogy Shhaideh és Plumb miniszter asszony hibás, hanem azt mondtam, hogy a felmerült gyanú kedvezőtlen befolyással lehet a Brüsszellel ápolt viszonyra”. Tanácsosként a regionális fejlesztéssel foglalkozik majd - közölte Tudose -, mert „ő a legjobb szakember az országban”. (Agerpres)

17:25

Dragnea csak a következő választások után megy Cotroceni-be

Liviu Dragnea PSD-elnök azt nyilatkozta pénteken, hogy csak a következő választások után akar a Cotroceni-palotába menni. „Ez nem valamiféle kényeskedés, hanem az a helyzet, hogy én nem hiszek az államfő semlegességében” – mondta a PSD elnöke. Dragnea azt üzente az államfőnek, hogy többet ne hivatkozzék a PSD-re, „mert nem az ő dolga”. „Egyre inkább az az érzésem, hogy az államfő politikai szempontból nem semleges” – nyilatkozta Dragnea. (Agerpres)

17:24

Tudose hétfőn adja át a névsort Johannisnak

Mihai Tudose kormányfő azt nyilatkozta pénteken, hogy hétfőn bemutatja Klaus Johannis államfőnek a miniszteri tisztségekre javasoltak névsorát. 

17:23

PNL: a kormányátalakítás egy rossz ízlésű színjáték

A kormányátalakítás egy „rossz ízlésű színjáték” - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely - pénteki közleménye értelmében - továbbra is „csőre töltve tartja a bizalmatlansági indítvány jelentette fegyverét”. A PNL ugyanakkor kéri Mihai Tudose miniszterelnöktől, hogy menessze a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztert, Viorel Iliét, az oktatási tárca vezetőjét, Liviu Popot és Florian Bodog egészségügyi minisztert. 

A liberálisok szerint a PSD vezetőit nem érdekli a kormányzás, kizárólag azzal foglalkoznak, „hogy személyes célokra használják fel köztisztségüket". A PNL úgy véli, "ez a valós tétje a kormánypárton belüli háborúnak", amely az ország gazdaságának hanyatlásához vezethet.  A közlemény szerint a miniszterelnöknek meg kellene győznie képviselő kollégáit, hogy hagyják jóvá a Rovana Plumb elleni bűnvádi eljárás elindítását, "különben nem állíthatja, hogy támogatja a feddhetetlenség elvét". 

17:22

Ellenszavazat nélkül fogadták el a jelölteket

A PSD Országos Végrehajtó Bizottsága pénteken ellenszavazat nélkül fogadta el a megüresedett miniszteri tisztségekre javasolt személyek névsorát. A javaslat szerint Paul Stănescut fejlesztési miniszternek, Felix Stroet szállításügyi, Marius Nicát európai alapokért felelős miniszternek jelölik, jelentette be Adrian Ţuţuianu PSD-s szenátor. A politikus hozzátette, hogy ezentúl jómaga tölti be a szenátus háznagyi tisztségét, helyettesítve Paul Stănescut. (Agerpres)

16:58

Creţu: ne keverjenek bele Románia belpolitikai ügyeibe

„Soha nem tárgyalt valamely miniszter leváltásáról” Mihai Tudose miniszterelnökkel vagy a kormány más tagjaival, írta Facebook-bejegyzésében Corina Creţu regionális politikáért felelős európai uniós biztos, aki hangsúlyozta, a „kohéziós politika az emberekért van, így nincs és soha nem is lehet politikai színezete”.

„Döbbenten nézem, hogy az én nevemet is emlegetik ezzel a témával kapcsolatban. A regionális politikáért felelős európai uniós biztosként az a szerepem, hogy támogassak minden tagállamot, minden kormányt, a helyi és regionális hatóságokat, hogy sikeresen pályázzanak uniós támogatásokra, az állampolgárok érdekében, függetlenül attól, hogy Európa mely sarkában teszik ezt. Amint tudják, feltételek nélkül támogattam minden kormányt, politikai színezettől függetlenül, mert őszintén azt gondolom, hogy a kohéziós politika az emberekért van, így nincs és soha nem is lehet politikai színezete” – írta a Facebookon Creţu.

A biztos megköszönte Sevil Shhaideh, Rovana Plumb és Răzvan Cuc leköszönő miniszterek eddigi közreműködését és mindenkit arra kért, hogy ne keverjék őt bele Románia belpolitikai ügyeibe. 

15:33

Megvannak a miniszterjelöltek

A PSD vezetőségi üléséről kiszivárgott információk szerint a testület egyöntetűen megszavazta, hogy kiket jelöl a párt a távozó miniszterek helyére: Paul Stănescu (regionális fejlesztés), Felix Stroe (szállításügy) és Marius Nica (európai alapok). Mindannyian Mihai Tudose miniszterelnök jelöltjei. A párt elnöke, Liviu Dragnea korábban közölte: a miniszterjelöltek listáját hétfőn terjesztik az államfő elé. (stirpesurse.ro)

14:51

Sajóinformáció: Viorel Ilie a kormány tagja marad

A bukaresti sajtó értesülései szerint a szintén korrupciós gyanúba keveredett, parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter, Viorel ilie a kormány tagja marad. Erről a PSD és az ALDE vezetőinek délelőtti egyeztetésein született döntést. A tanácskozáson jelen volt Mihai Tudose miniszterelnök is. (Digi24)

14:29

Sajtóértesülés: Tudoséhez közel álló új miniszterek kerülnek a kormányba

A Szociáldemokrata Pártból (PSD) kiszivárgott információk szerint két olyan miniszter kerül a Tudose-kabinetbe kormányátalakításkor, akik közelebb állnak Mihai Tudose miniszterelnökhöz, mint Liviu Dragnea pártelnökhöz. Így Sevil Shhaideh fejlesztési miniszter utódja Paul Stănescu, a PSD Olt megyei szervezetének elnöke lehet, míg Răzvan Cuc szállítási miniszter helyére Felix Stroe, a Konstanca megyei szervezet vezetője kerül.

14:04

Tanácskoztak a koalíció vezetői az ALDE székházában

Egyórás megbeszélést tartott pénteken az ALDE székházában Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetője és Mihai Tudose miniszterelnök. Beszélgetésük témája a kormányátalakítás volt, amelynek kapcsán a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős ALDE-s miniszter, Viorel Ilie is érintett lehet, noha csütörtökön az alakulat vezetősége támogatásáról biztosította.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?