Nekiment a DNA főügyésze a tevékenysége átvilágításáról szóló jelentésnek

Az Igazságszolgáltatási Felügyelet nem készített egységes jelentést az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenysége átvilágításának eredményeiről, a következtetések nem összehangoltak - mondta Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) pénteki ülésén, amelyre azért kapott meghívást, hogy ismertesse álláspontját a jelentéssel kapcsolatban.

Kövesi elmondta, nem egy, hanem három jelentés is született az általa vezetett intézménynél végzett ellenőrzés nyomán. Az egyik ezzel kapcsolatos dokumentum állítólag meg is állapítja, hogy a jelentés struktúrája és elkészítése nem felel meg az ilyen ellenőrzésekkor alkalmazandó eljárás szabályainak. A főügyész szerint ugyanígy az ügyészek konklúziói is eltérnek egymástól, mint ahogyan az ellenőrzés során alkalmazott metodológia sem volt egységes.

"Előfordult, hogy az ellenőrzést végző csapat tagjai eltérően vélekedtek arról, hogy mit vizsgáljanak, hogyan vizsgáljanak, milyen időszakot vizsgáljanak, noha az ellenőrzési módszertan egységes” - fogalmazott a főügyész. Hozzátette, szerinte ezekkel a véleménykülönbségekkel magyarázható az, hogy később több, egymástól eltérő jelentés került a felügyelet vezetősége elé.

Kövesi szerint arra is volt példa, hogy az ellenőrzést irányító ügyész azt mondta, bizonyos dossziékat nem kell ellenőrizni, a másik csapat azonban később elkérte ugyanazokat az iratcsomókat.

Elkallódott cédulák

A főügyész szerint az ellenőrzést végző felügyelők több cédulát is „elvesztettek” az ellenőrzött akták között. Egy ilyen papírdarabot, amelyen több ügyirat száma szerepelt, be is mutatott Kövesi CSM ügyészi szakosztályának ülésén.

„Az volt a benyomásunk, és ez utólag be is igazolódott (...), hogy csak bizonyos dossziékat ellenőriztek, csak bizonyos ügyészi tevékenységeket vizsgáltak, csak bizonyos ügyiratok bizonyos dokumentumait olvasták el (...) az ellenőrző testület egyes tagjai. Itt van egy a felügyelet által elveszített sok cédula közül. (...) Szabad szemmel is látható, hogy bizonyos ügyiratok számai szerepelnek ezen (...), majd a felügyelő kitölti a nyilvántartásban, hogy hol található az a bizonyos dosszié és mi történt vele" - állította Laura Codruţa Kövesi.

„Valótlan, téves vagy ellentmondó állítások”

A korrupcióellenes főügyész szerint a jelentés több helyen is valótlan, téves vagy ellentmondó állításokat tartalmaz. Kijelentette: "teljesen valótlan" az a kijelentés is, miszerint 87 százalékkal nőtt a felmentések száma a DNA által indított bűnvádi perekben.

"Ebből a jelentésből számunkra az derül ki, hogy a 19 vádlott közül, akik esetében 2017-ben jogerős felmentő ítélet született, nyolc ellen 2011-ben emeltek vádat, amikor az ezen a részlegen jelenleg dolgozó ügyészek közül sokan még nem is voltak a DNA-nál. Nem tartom tisztességesnek, hogy felróják egy ügyésznek, aki 2011-ben nem is dolgozott a DNA-nál, hogy 2017-ben felmentő ítéletek születtek 2011-es ügyekben" - kommentálta Kövesi az adatokat.

A főügyész szerint a felmentő ítéletek 74 százaléka korábbi, a 2007 és 2011 közötti időszakban vizsgált ügyekben született, amikor a jelenlegi ügyészek többsége nem is dolgozott még a DNA-nál. Azt a megállapítást, amely szerint 87 százalékkal nőtt a felmentések aránya, "teljesen valótlannak" tartja Kövesi, hangsúlyozva, hogy csak 2017-ben 37 százalékkal csökkent ez az arány a tavalyi esztendőhöz képest.

Csak bizonyos témákra hajtottak rá a felügyelők?

Kövesi elmondta, az volt az érzése, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyelet ügyészei célzott ellenőrzést tartottak az általa vezetett intézménynél, bizonyos előre megszabott témákat vizsgáltak. Arra a kérdésre, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyelet ellenőrzése során volt-e olyan érzése, hogy nem objektív a vizsgálat, szerinte volt-e valamilyen "rejtett" céljuk a felügyelőknek, Kövesi azt válaszolta: "Igen, volt ilyen érzésem, azért jöttek, hogy ellenőrizzenek bizonyos dolgokat, hogy erősítsenek meg vagy cáfoljanak bizonyos, a sajtóban megjelent értesüléseket, és igen, bizonyos tematikájú ügyiratokat azonosítottak be, vagy bizonyos ügyiratok bizonyos dokumentumait keresték". 

Toader: nem szabtam meg semmit

Az ülésen jelen lévő Tudorel Toader igazságügyi miniszter Kövesire reagálva kijelentette: nem szabta meg DNA átvilágításának tematikáját, sem az ezzel kapcsolatos eljárást, sem az ellenőrzést végző testület összetételét. Szavai szerint csak elküldte az Igazságszolgáltatási Felügyelethez az ellenőrzés elvégzésére vonatkozó igénylést, majd kézhez kapta az arról készített jelentést. "Én miniszterként nem szabtam meg sem az ellenőrzés témáját, sem annak menetét, sem az eljárást, sem az ellenőrzést végző csapat összetételét" - mondta a miniszter. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?