A KREK is támogatja a Minority SafePack kezdeményezést

A magyar közösséget érintő aktuális kihívásokat beszélték át csütörtökön a Királyhágómelléki Református Egyházkerület elöljárói partiumi önkormányzati vezetőkkel, parlamenti képviselőkkel és szenátorokkal a hagyományossá vált tanácskozásukon. Csűry István püspök meghívásának az RMDSZ szövetségi elnöke és a FUEN elnöke is eleget tett.

„Kós Károly újrakezdésről szóló írásának, a Kiáltó szónak minden szava igaz ma is. A centenárium évéhez közeledve ezeknek a gondolatoknak az aktualizálására kell tervezni és építeni a következő száz esztendőt, a többség és kisebbség viszonyát. Ma is azt kérjük a román államtól, ami megillet bennünket: közösségünkre államalkotó tényezőként, ne idegen testként, nemzetbiztonsági kockázatként tekintsen. Mert csakis akkor lehet közös jövőt építeni, ha megismerjük egymás félelmeit, ha az egymás mellett élő népek megbékítésére törekszünk. De közös jövőt csak úgy lehet építeni, ha a többség is elfogadja: ennek a békességnek sohasem lehet feltétele az, hogy feladjuk nemzeti identitásunkat, kultúránkat, anyanyelvünket!” – mondta el a találkozón Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A kisebbségvédelem európai lehetőségeiről beszélve Vincze Loránt ismertette a bonyolult európai környezetet, amelynek része a Brexit, az eurozóna problémái, és a katalán ügy is. Ebbe a környezetbe most még az is belefér, hogy Románia és Magyarország közösen lép fel a kisebbségek anyanyelvi oktatását ellehetetlenítő ukrajnai törvény ellen.

A FUEN elnöke megköszönte Csűry István püspöknek és az egyháznak a Minority SafePack támogatását, hiszen fontos, hogy közösségeinkben tudatosítsuk annak lehetőségét, hogy európai védelmet kérünk jogainknak – fogalmazott.

 „Hinnünk kell önmagunkban, abban, hogy tudunk építkezni, képesek vagyunk változtatni, képesek vagyunk olyan javaslatot letenni az Európai Unió asztalára, amelynek hiszünk a megvalósíthatóságában. Lehet kudarcot vallani vele, de ezt nem szabad megengednünk. Az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack kezdeményezés egy páratlan lehetőség, hiszen a kilencvenes évek óta az európai intézmények szintjén semmi nem történt a kisebbségvédelem terén. Hatalmas a felelősségünk abban, hogy ezt a kezdeményezést sikerre vigyük” – zárta beszédét Vincze Loránt.

Kapcsolódók

Kimaradt?