IMAS-felmérés: így állnak most a parlamenti pártok

Több mint 10 százalékponttal csökkent kormányzása tíz hónapja alatt a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága – derül ki az IMAS friss felméréséből.

Az adatokat Alin Teodorescu, a közvélemény-kutató cég igazgatója ismertette kedd este a Digi24 hírtelevízióban. E szerint ha most lennének a választások, a PSD a szavazatok 38,8 százalékát kapná, a párt támogatottsága januárban még 49 százalékos volt.

A legerősebb ellenzéki alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága több mint 10 százalékponttal nőtt, 20,7-r-ről 30,9 százalékra. Valamelyest nőtt a szintén kormányon lévő Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) népszerűsége is, 6,8-ról 8,1 százalékra. A Mentsétek meg Romániát (USR) szavazatokat veszített, támogatottsága 8,3 százalékról 6,8 százalékra csökkent.

Az IMAS igazgatója a felmérés RMDSZ-szel kapcsolatos adatait nem részletezte, de utalt arra, hogy a szövetség átlépné a parlamenti küszöböt, ha most lennének a választások. A közvélemény-kutatás szeptemberben készült telefonos módszerrel, 1000 személy megkérdezésével, a hibaküszöbe 3 százalékos. 

Kapcsolódók

Kimaradt?