Kormányátalakítás: a miniszterelnök már az államfővel is tárgyalt

FRISSÍTVE: Mihai Tudose miniszterelnök az államfővel tárgyalt kedden a déli órákban a Cotroceni-palotában – erősítette meg Klaus Johannis szóvivője. Mădălina Dobrovolschi nem közölt részleteket a találkozóról, de azt is megerősítette, hogy a kormányfő által hétfő este beharangozott kormányátalakítás volt a téma. 

"A mindenki által észlelhető feszültségek közepette teljesen normálisnak tekinthető az elnök és a kormányfő közötti találkozó. Meg tudom erősíteni, hogy volt egy egyeztetés, részletekkel azonban nem szolgálhatok. (...) A találkozóra ma került sor" - mondta Mădălina Dobrovolschi a Cotroceni-palotában tartott keddi sajtótájékoztatón. 

Eközben kedden 13.30-ra összehívták a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségét, hogy a Mihai Tudose miniszterelnök által beígért kormányátalakításról tárgyaljon – közölték a párthoz közeli források. Ezek azt is megerősítették az Agerpresnek: hétfőn valóban több PSD-vezető kérte a kormányfőt, hogy maradjon tisztségében. Közöttük volt Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes, Paul Stănescu, a PSD Olt megyei szervezetének elnöke, Marian Neacşu, a párt főtitkára, valamint Niculae Bădălău ügyvezető elnök. 

FRISSÍTÉS:  Gyakorlatba akarja ültetni a kormányprogramot, és a jelenlegi miniszterelnökkel, a jelenlegi kabinettel szeretne dolgozni a továbbiakban is - nyilatkozta kedden Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök. Amikor a Mihai Tudose kormányfő és Klaus Johannis államelnök közötti, keddi találkozóról kérdezte a sajtó, Dragnea úgy válaszolt: "Nem kommentálom, nagyon jó, hogy találkoznak".

Kedd délután ülésezett a PSD koalíciós partnerének, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetősége is. Ennek oka az volt, hogy a kormányalakítás az ALDE egyik miniszterét, Viorel Iliét is érintheti. A vezetőségi ülés után Varujan Vosganian képviselő közölte: pártja nem fog egyetérteni Viorel Ilie leváltásával. „A miniszterelnök csak a koalíciós partnerrel való konzultálás után hatjthat végre kormányalakítást" – mondta az ALDE politikusa.

Vosganian megjegyezte: a kormányfőnek meg kell indokolnia, hogy miért szeretne kormányátalakítást. Közölte, a koalíció vezetősége várhatóan csütörtökön ül össze tárgyalni a kormányátlakításról, mert akkor tér vissza párgai újtáról az ALDE elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu. „Az ALDE és a PSD között nem volt szó erről a témáról, az az érzésem, hogy aki a koalíció felbontását szeretné, az nem más, mint maga Mihai Tudose miniszterelnök" – tette hozzá.

Mint ismert, hétfő este Mihai Tudose elismerte, hogy feszült a viszonya Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, és kormányátalakítást helyezett kilátásba. A miniszterelnök értésre adta, hogy elsősorban a korruptgyanús miniszterektől szabadulna, akik mellett korábban mellszélességgel kiállt a PSD.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?