A NATO főtitkára üdvözölte Románia hozzájárulását a közös biztonsághoz és védelemhez

Üdvözölte hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Románia jelentős hozzájárulását a közös biztonsághoz és védelemhez.

A NATO Parlamenti Közgyűlésének éves ülésszaka keretében tartott felszólalásában a főtitkár méltányolta az ország részvételét a koszovói és afganisztáni küldetésekben, valamint azt, hogy Románia védelmi célokra fordítja GPD-je 2 százalékát. Beszédében a főtitkár rámutatott annak jelentőségére, hogy Románia befogadta a rakétaelhárító rendszer elemeit.

"Köszönetet mondok Romániának, amiért otthont ad e tanácskozásnak, és amiért jelentősen hozzájárul a közös biztonságunkhoz és védelmünkhöz. Románia több szempontból is fontos: az afganisztáni és koszovói műveletekben való részvétele miatt, befogadta ballisztikus védelmi rendszerünket, és védelemre fordítja GDP-je két százalékát. Románia tehát biztonságban akarja tudni a NATO (-tagországok - szerk. megj.) egymilliárd állampolgárát" – idézte az Agerpres Stoltenberg felszólalását.

Beszédében Jens Stoltenberg hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a tagállamok növeljék védelmi kiadásaikat. Mint mondta, 2016-ban mindössze öt ország fordította védelemre bruttó hazai terméke 2 százalékát, a 2014-es walesi csúcstalálkozón megfogalmazott célkitűzés értelmében. 2018-ban Lettország és Litvánia is a GDP 2 százalékát fogja védelemre fordítani - tette hozzá Stoltenberg.

Kapcsolódók

Kimaradt?