Dragnea: Nem ijedünk meg a tüntetésektől

Nem tántorítják el a kormányt a szakszervezeti tüntetések attól a szándékától, hogy a járulékbefizetés kötelezettségét áthárítsa a munkavállalókra - mondta Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök.

Erről a mioveni-i Dacia-üzemben tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón beszélt a PSD-elnök, miután megkérdezték tőle az újságírók, hogyan kommentálja Mihai Tudose kormányfő nyilatkozatát, amely szerint a kabinet hajlandó fontolóra venni, hogy mondjon le a tervezett intézkedésről. 

"Nem mondhatunk le a munkavállalók javát szolgáló minden intézkedésről, csak mert megijedünk egy tüntetéstől" - fogalmazott Dragnea. 

A pártelnök előzőleg kifejtette, a társadalombiztosítási rendszer tervezett módosítása kedvező hatással lenne mind a munkáltatóra, mind a munkavállalóra. 

"Újabban már a fizetésemelések miatt is tüntetnek az emberek. Ez újdonság, de ehhez is hozzászokunk. A járulékfizetés kötelezettségének áthárítása a vállalatról az alkalmazottra azt jelenti, hogy utóbbi nagyobb összeggel járul hozzá a nyugdíjalaphoz, a munkáltatónak nem nőnek a költségei, a munkavállalónak pedig valamivel nagyobb lesz a nettó jövedelme. Ha tehát a munkavállaló nyer ebből, a vállalat pedig nem veszít, és az eljárás is egyszerűsödik, miért kellene lemondanunk az intézkedésről" - tette fel a kérdést Dragnea. 

Szerdán több ezren tüntettek a kormánypalota előtt a kabinet tervezett intézkedése ellen. Itt olvashatja, miért vonultak utcára. 

A tiltakozók képviselőiből álló küldöttséget Mihai Tudose fogadta a kormánypalotában. Az egyeztetéseket követően a miniszterelnök úgy nyilatkozott, a kormány nem mondott le arról, hogy a járulékfizetés terhét áthárítsa a munkáltatóról az alkalmazottra, és hogy a szakszervezetetekkel közösen keresik a mindenki számára kielégítő megoldást. 

"Nem született döntés arról, hogy az intézkedést elvetjük. Ha mégsem ültetnénk gyakorlatba, akkor a szakszervezetekkel közösen egy olyan megoldást kell találni, amivel mindenki egyetért - ez lesz a pénteken felálló munkabizottság feladata" - mondta a miniszterelnök a kormánypalota előtt adott sajtónyilatkozatában, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke, Bogdan Hossu jelenlétében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?