Bukaresti ítélőtábla: az alkotmánybíróság megszegte az alkotmányt

Törvény- és alkotmányellenes az alkotmánybíróságnak az a júniusi szabályzatmódosítása, amely szerint a testület elnöke megakadályozhatja, hogy az alkotmánybíróságon belül megfogalmazott esetleges különvéleményekről a közvélemény tudomást szerezzen – állapította meg a bukaresti táblabíróság.

Az alkotmánybíróság azután módosította a belső szabályzatát, hogy az egyik bíró Livia Stanciu különvéleményben bírálta a testület egyik határozatát. A legfelsőbb bíróság volt elnöke azzal vádolta társait, hogy túllépték hatáskörüket, amikor megtiltották az ügyészeknek, hogy sürgősségi rendeletek kapcsán vizsgálódjanak.

A szabályzatmódosítás szerint júniustól csak akkor hozzák nyilvánosságra a bírák esetleges különvéleményét egy-egy határozat kapcsán, ha ez bizonyos követelményeknek megfelel. A kritériumok betartását az alkotmánybíróság elnöke állapítja meg. A szigorítás felfüggesztését egy ügyvédnő kérte a közigazgatási bíróságon, arra hivatkozva, hogy cenzúrát vezet be az alkotmánybíróságnál.

A bukaresti ítélőtábla elutasította ugyan az ügyvédnő kérését, ám az ítélet hétfőn közzétett indoklásában megállapította: az alkotmánybíróság a szabályzatmódosítással megszegte a saját működéséről szóló törvényt, amely semmilyen követelményt nem ír elő a különvélemények megfogalmazására. A jogszabály előírásai szerint a különvéleményeket az alkotmánybírósági határozatokkal együtt kötelező módon nyilvánosságra kell hozni.

Az ítélőtábla azt is megállapította: az alkotmánybíróság megszegte az alaptörvény 31. cikkelyét, amely szabad hozzáférést szavatol az állampolgároknak a közérdekű információkhoz.

Kimaradt?