Nagyon nekiment az államfőnek Călin Popescu-Tăriceanu házelnök

A hatalomtól elvakultnak nevezte pénteken Klaus Johannis államfőt Facebook-oldalán Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

"Hatalomtól elvakult politikusnak tartom önt (Băsescu elnökhöz hasonlóan), aki még mindig el akarja adni a románoknak azt a téveszmét, hogy a bilincsek megrendezett színjátéka nem más, mint korrupcióellenes harc, noha valójában ez a demokrácia és a jogállamiság elleni harc” - írta a politikus a közösségi oldalra.

Tăriceanu közölte: jómaga a liberalizmus nevében továbbra is az állampolgárok szabadságát fogja prioritásként kezelni. „Én az okkult hatalmi rendszer ellensége vagyok, következésképpen az ön ellensége is” - fogalmaz a szenátus elnöke az államfőnek szóló üzenetben.

A házelnök szerint az államfő „bátorítja az erőszakszervezetek szintjén működő okkult hatalmi rendszer visszaéléseit és túlzásait.” „A múltban ön megelégedett azzal, hogy haszonélvezője legyen ezen visszaéléseknek és túlkapásoknak, ekkor hozta létre antidemokratikus úton a kormányát. Most azonban haszonélvezőből ennek a rendszernek a vezetőjévé és első számú támogatójává lépett elő. Az ok? Egyszerű: mert ebben látja a második mandátum megszerzésének egyetlen módját” - olvasható a szenátus elnökének Facebook-oldalán.

Tăriceanu szerint a román nép zöme azt óhajtja, hogy az igazságszolgáltatás „visszaélései és túlkapásai” megszűnjenek, hogy megreformálják az igazságügyi rendszert , és hogy a DNA vezetője többé „ne vegye semmibe a parlamentet”, hanem adjon nyilvánosan magyarázatot arra, mi történt a 2009-es választások éjszakáján.

A szenátus elnöke ismételten leszögezte, hogy támogatja az igazságügyi miniszter által javasolt tervezetet az igazságügyi törvények módosítására. Szerinte Johannist az zavarja, hogy a módosított jogszabály gyengíteni fogja az államfő politikai hatalmát, mert többé nem nevezheti ki a legfőbb ügyészség és a korrupcióellenes ügyészség vezetőit.

Következésképpen "helyrehozhatatlanul kibékíthetetlen" kettejük álláspontja. "Én a demokráciát, az állampolgárok jogait és szabadságát támogatom. Ön egy okkult hatalmi rendszert támogat és szemet huny a visszaélések fölött. Én egy erős parlamentet támogatok. Ön egy alávetett és kontrollálható parlamentet támogat a bilincsek televízión közvetített színjátéka révén" - üzeni a szenátus elnöke az államfőnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?