Dragnea: felmerült, hogy a két korruptgyanús miniszter mondjon le, de senkinek nem tenne jót a váltás

Meglehet, hogy az államelnököt nem tájékoztatták megfelelően Sevil Shhaideh és Rovana Plumb ügyében, jelentette ki Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az államfő kedd esti kijelentésére reagálva, miszerint Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettesnek és Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszternek le kellett volna mondani, vagy vissza kellett volna vonni megbízatásukat, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kivizsgálást indított ellenük. 

„Én már kifejtettem az álláspontomat. Ő (Iohannis elnök - szerk. megj.) nem volt hétfőn az országban, így talán nem kapott megfelelő tájékoztatást. Az állandó országos tanácsban meglehetősen komolyan felmerült ez a kérdés, és a megbeszélés azzal zárult, hogy a két hölgyet támogatjuk, ne mondjanak le. Én is megkérdeztem, hogyan döntenek, hisz ez az ő döntésük. És ők azt felelték, hogy folytatni akarják a munkát, a kormány két fontos tisztségéről van szó, és senkinek nem tenne jót a váltás” – mondta a parlament épületében nyilatkozó Dragnea. 

Klaus Iohannis azt nyilatkozta kedd este, hogy Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettesnek és Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszternek le kellett volna mondania, vagy vissza kellett volna vonni megbízatásukat, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kivizsgálást indított ellenük. 

„Azt gondolom, hogy emlékeznek, hogy milyen álláspontot képviseltem korábban is, és volt már néhány hasonló alkalom. Én hiszem, hogy Románia egy olyan ország, ahol a jogállam erősödik, ahol a bűnügyi kivizsgálás alatt lévő személyek nem vezethetik az országot. (...) Igen, az lett volna a legmegfelelőbb eljárás, ha a miniszter asszonyok lemondanak” – nyilatkozta az államfő a Cotroceni palotában.  Szerinte a második, még mindig „elfogadható” megoldás az lett volna, ha visszavonják megbízatásukat. 

„Az, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) pajzsot von köréjük, nem jó jel” – mondta Iohannis, aki nem mondott véleményt a két miniszter ügyéről, mert nem ismeri a részleteket. „Az államfő szempontjából fogalmazom meg mondanivalómat: azt szeretném, hogy egy minden gyanútól mentes kormányunk legyen, amely a románok érdekében dolgozik Nem az én dolgom, mint ahogyan nem is a PSD dolga eldönteni, hogy a két hölgy vétkes-e vagy sem, ez a bírák feladata. Romániának az lenne az érdeke, hogy olyan személyek, akik ellen bűnvádi eljárás indult, akik gyanúsítottak vagy vádlottak, azok ne vegyenek részt az állam vezetésében” – fogalmazott.

„Hogyan fognak vélekedni az állampolgárok, a külföldi partnereink, hogy két olyan miniszter – az európai alapokért felelős és a fejlesztési –, akik jelentős pénzösszegek fölött rendelkeznek, bűnügyi kivizsgálás alatt állnak? Nem jó fele haladnak a dolgok. Kár, hogy a PSD semmit sem értett meg felhívásomból, hogy a jogállamot kell erősíteni és ezzel az alkalommal is felhívom a figyelmüket, hogy nem a jó úton haladnak” – nyilatkozta Iohannis kedd este. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?