Európai védelmet jogainknak – elindították a Minority SafePack Kovászna megyei aláírásgyűjtését

Háromszéken egy hét alatt közel 8 ezer támogató írta alá a Minority SafePack polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy arra kényszerítse az Európai Uniót: találjon megoldást az őshonos kisebbségekhez tartozó mintegy 60 millió polgár védelmére. A Kovászna megyei aláírásgyűjtő akciót hivatalosan szerdán, Sepsiszentgyörgy főterén indították el, ahol több közéleti személyiség egy nagy Európa-térképen helyezte el aláírását. Fotók: A szerző felvételei

Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor bevezetőjében elmondta: már egy hete elkezdték az aláírásgyűjtést, szerda reggelig 7 848-an látták el kézjegyükkel az íveket. A tervek szerint Kovászna megye 30 000 aláírással járul hozzá az Erdélyből szükséges 250 000 támogatóhoz.

Romániában nincs megoldva a kisebbségek helyzete

„Legyen világos, Romániában nincs megoldva a kisebbségi kérdés, ezt elsősorban tőlünk kellene megkérdezni”, fejtette ki Tamás Sándor, aki szerint minden nap kettős mércével találkozhatunk az államigazgatásban, a bíróságon és az ellenőrző hatóságok részéről. „Mi a problémáinkkal először mindig Bukaresthez fordultunk, de ha itt nem akarják ezeket megoldani, el kell mennünk máshová támogatókat keresni. Nem lenne szükség egymillió aláírás összegyűjtésére Európában, ha az országban megoldották volna a problémáinkat” – mondta Tamás Sándor.

Úgy véli, semmi rendkívülit nem kérnek, csak azt, ami Európában másnak is jár. A háromszéki politikus arra is rámutatott, hogy mindig a többség, az államhatalom felelőssége, hogy milyen a kapcsolata a kisebbségekkel, és milyen a kisebbségek életminősége.Vincze Lóránt és Tamás Sándor

Tamás Sándor szerint a kisebbségvédelmi törekvés három dolgot feltételez. Egyszer mi magunknak kell megfogalmaznunk, hogy pontosan mit akarunk. „Látszott az elmúlt 27 évben, hogy nem vezetett eredményre, amikor azon gondolkodtunk, hogyan fogalmazzunk, hogy ne sértsünk meg senkit, hogy legyen politikailag korrekt, amit akarunk mondani”, mondta a háromszéki tanácselnök, aki szerint egyenesen el kell mondani, hogy mit akarunk. Továbbá partnereket kell keresni a bukaresti parlamentben, mert a román hatalom támogatása nélkül a kisebbségvédelem nem fog működni. „Ugyanakkor vannak helyzetek, amikor kénytelenek teljesíteni a kéréseinket, nem azért, mert szerelmesek belénk, hanem mert kénytelenek erre” – tette hozzá. 

Kiemelte: a cél eléréséhez nemzetközi támogatottságra is szükség van „Ebbe beletartozik elsősorban Magyarország támogatása, és most olyan magyar kormány van, amely férfiasan kiáll mellettünk. Számunkra nem politikai kérdés, hanem létkérdés, hogy a magyar kormány támogatja a magyar oktatást, a gazdaságot, az egyházakat, a kultúrát és a gyermeknevelést. Magyarországon lehet politikai kérdés, de számunkra létkérdés, hogy a jelenlegi magyar kormány hivatalban maradjon” – nyilatkozta Tamás Sándor. Emellett fontos Brüsszel és Washington támogatása is, ehhez pedig olyan dolgokat kell tenni, amelyek ott is láthatóak – várhatóan ilyen lesz a Minority SafePack kezdeményezés.

MSP: a tagállamoktól az EU hatáskörébe kerül a kisebbségvédelem

Az európai polgári kezdeményezést elindító Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke, Vincze Lóránt Sepsiszentgyörgyön rámutatott: „mi Székelyföldön itthon vagyunk, és Európában is őshonosok vagyunk, de az otthonosság érzését szeretnénk még megtapasztalni. Nem rajtunk múlik, hogy ez most nem így van”.

A Minority SafePack kezdeményezés révén az európai nyelvi és kulturális sokszínűséget kívánják megvédeni, fogalmazott Vincze Lóránt. Európa már eljutott oda, hogy értéknek tekinti a kisebbségeket, de nem nyújt megoldásokat a megvédésükre, azokat a tagállamokra hárítja, tette hozzá. „Ez is rendben lenne, ha a tagállamok tennék a dolgukat és megteremtenék azt a keretet, amit az őshonos kisebbségek kérnek”, véli a FUEN elnöke.

Szerinte az a cél, hogy az EU részben átvegye a tagállamok kompetenciáit az anyanyelv- és szimbólumhasználat, az anyanyelvi oktatás és a kisebbségi jogok területén, és ne nézze tétlenül, ha elvesznek a megszerzett jogokból, illetve szorgalmazza, hogy a máshol jól működő modelleket átvegyék azok az országok, ahol gondok vannak.

Vincze Lóránt szerint a Minority SafePack kezdeményezéssel nem vesznek el semmit a többségtől. Az államnyelveknek nincs szükségük ahhoz, hogy megvédjék, mert megvédik magukat, viszont a kisebbségi nyelveknek lehetőséget kell biztosítani, hogy tovább élhessenek. Európa átalakulóban van a menekültválság, a gazdasági és biztonsági kihívások miatt, mutatott rá a FUEN elnöke, aki szerint az átalakulás része kell legyen az európai őshonos kultúra és nyelvek védelme.

Nem meglepő, hogy Románia megtámadta a kezdeményezést

Hozzátette: akkor lesz erős a kezdeményezés, ha sokan felsorakoznak mögé. Hiú ábránd azt remélni, hogy a román politikai és közéleti elit felsorakozik a kezdeményezés mögé, de vannak olyan többséghez tartozók, akik ezt megteszik Németországban, Dániában, Belgiumban, Hollandiában, mert tudják, hogy Európa ebből nyer. Vincze Lóránt szerint senkit nem lepett meg, hogy Románia megtámadta az európai polgári kezdeményezést, hiszen hamis az az állítás, hogy az ország példaértékűen megoldotta a kisebbségvédelmet.

A FUEN elnöke szerint akciójuk hosszú menetelés lesz. Jövő év áprilisáig legalább 7 EU-tagállamból egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni. Ezeket benyújtják az Európai Bizottsághoz azzal a 11 pontból álló javaslatcsomaggal együtt, amit szeretnének elfogadtatni. Ehhez hozzáteszik még az erős támogatói lobbitevékenységet is, amely olyan erőt jelent, hogy reményeik szerint az Európai Bizottság nem söpörheti le az asztalról a kérdést.

A rendelkezésre álló idő alatt Erdély-szerte gyűjtik az aláírásokat, de az európai polgári kezdeményezés online is aláírható a jogaink.eu oldalon. Online eddig közel 13 000 támogató írta alá a kezdeményezést, és egy hónap múlva szeretnék első alkalommal összesíteni, hogy Európa-szerte hol tart a gyűjtés – összegzett Vincze Lóránt.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?