Dragnea kormányhatározattal vagy törvénnyel rendezné a katolikus gimnázium helyzetét

A vezető kormánypárt kormányhatározattal vagy törvénnyel hozná létre újra a tanévkezdés előtt megszüntetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy tévéinterjúban beszélt erről, kijelentését az Agerpres hírügynökség idézte hétfőn. 

Liviu Dragnea az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetését idézte. "Elmondtam neki, megoldjuk ezt a kérdést úgy, hogy a következő tanévtől az az iskola (a Római Katolikus Gimnázium) létrejöjjön. Vagy kormányhatározatot fogadunk el, vagy törvényt a parlamentben, de mindent megteszünk azért, hogy ez az iskola megalakuljon" - fogalmazott a politikus, aki a képviselőház elnöki tisztségét is betölti.

A politikus az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetés részleteire is kitért. Elmondta, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke közvetítésével sikerült kapcsolatba lépnie Magyarország miniszterelnökével, akit "párbeszédre nyitott, intelligens, rendkívül pragmatikus és jó humorérzékű" politikusként ismert meg. 

"Veszekedünk évek óta ahelyett, hogy együttműködnénk a gazdaságban, és erősebbek lennénk együtt, mert sok közös érdekünk van: gazdasági is, stratégiai is, illetve a közös EU-s munka terén is. Azt hiszem, jobb, ha megoldásokat keresünk arra, ami a jelenben és a jövőben érdekel bennünket. Elmondtam: teljesen jogosnak találom a kérést, hogy az az iskola működjön" - idézte a telefonbeszélgetést Liviu Dragnea. 

A marosvásárhelyi iskolahelyzet megértetésére elmagyarázta, hogy a római katolikus egyház, miután visszakapta a marosvásárhelyi iskolaépületeit, nem tette ki azokból a román tannyelvű Unirea Főgimnáziumot, csak annyit kért, hogy cserében a kisebbik épületében jöjjön létre egy római katolikus iskola.  "Erre a kérésre a román állam igent mondott" - fogalmazott a PSD elnöke.

Liviu Dragnea arra is kitért, hogy az iskolaügy rendezésére tett ígéretéért cserébe Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy utasítja Magyarország külügyminiszterét: támogassa Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD). 

"Találkozókat kell még rögzítenünk, hogy megkeressük, melyek a legjobb utak ahhoz, hogy jó együttműködés alakuljon ki a két ország között" - fogalmazott Liviu Dragnea.

A Dragnea-Orbán telefonbeszélgetést követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton közölte: Magyarország támogatja Románia felvételét az OECD-be. 

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly októberben kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és múlt csütörtökön emelt vádat ez ügyben Stefan Șomesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. 

Az ügyészségi vizsgálat, és egy az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat jogerős bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a szeptember 12-én kezdődött tanévtől megszűnt önálló intézményként működni a Római Katolikus Gimnázium. Diákjai és tanárai azonban az egyházi épületben kezdhették meg a tanévet a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium szervezeti keretében.

A külügyminiszterek már egyeztettek

Megköszönte Teodor Melescanu román külügyminiszter a magyar kormánynak, hogy megadja a támogatást Románia OECD-tagságához - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel, miután telefonon beszélt román kollégájával. A magyar tárcavezető - aki Hanoiban tartózkodik az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar küldöttség tagjaként - elmondta azt is: Teodor Melescanu ismét arról biztosította őt, a román kormány mindent megtesz azért, hogy a marosvásárhelyi iskolaügy minél előbb megnyugtató módon rendeződjön.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?