A biztonsági unióért felelős biztos Románia schengeni csatlakozásáról: minden ország nyerne belőle

Minden országnak előnyére válna, ha Románia a schengeni övezethez tartozna – jelentette ki Julian King biztonsági unióért felelős biztos hétfőn, miután Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel találkozott.

A Romániába látogató Julian King újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: Tudorel Toaderrel nem beszélt Románia schengeni csatlakozásáról, erre a Carmen Dan belügyminiszterrel lefolytatandó tárgyaláson fog sor kerülni. Ugyanakkor azt mondta: akárcsak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, maga is azt vallja, hogy „a schengeni övezet erősebb lenne, és minden ország nyerne abból, ha Románia Schengen-tagállam lenne”.Fotó: independent.co.ukKing elmondta: a román igazságügyi miniszterrel olyan témákat érintettek, mint a terrorizmus elhárítása, a kiberbűnözés és szervezett bűnözés visszaszorítása.

„Romániát közvetlenül nem érte terrorcselekmény, de más országokban román állampolgárok is áldozatául estek a merényleteknek. Ezek a megpróbáltatások mindannyiunkat sújtanak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy nagyon jól dolgozzuk ki az együttműködést ezeken a területeken” – mondta a biztonsági unióért felelős biztos. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?