Évek óta várt törvénytervezetet fogadott el a kormány

Törvénytervezetet fogadott el szerdán a kormány a közintézmények vagy magánvállalkozók által foglalkoztatott gyakornokok jogairól és kötelezettségeiről.

A gyakornoki programokban 16 évnél idősebbek fiatalok vehetnek részt, legtöbb hat hónapig.

A kormány közleménye szerint a tervezetet a parlament elé küldik, azzal a kéréssel, hogy sürgősségi eljárással vitassák meg és fogadják el azt. 

A gyakornoki programokban részt vevő fiatalok szakmai tapasztalatra tehetnek szert és olyan ismereteket szerezhetnek, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy könnyebben találjanak majd munkát maguknak. A tervezet értelmében a munkaadók az alkalmazottak létszámához képest legtöbb öt százaléknyi helyre vehetnek fel gyakornokokat, ugyanakkor a bruttó minimálbér legalább 50 százalékát kell kiutalniuk gyakornoki fizetésként a fiatalok számára. 

A törvénytervezet szerint a gyakornokok naponta 6 órát dolgozhatnak, hetente legtöbb 30 órát öt napon keresztül, és két nap pihenő követi ezt, ugyanakkor a fiatalok nem túlórázhatnak. Azok a munkáltatók, akik a program végeztével alkalmazzák is a gyakornokot, támogatást kérhetnek az államtól. Amennyiben két évig foglalkoztatják az alkalmazottat, az állam 4.856 lejes támogatást ad a vállalkozásnak. 

A kormány hangsúlyozta, hogy 2015-ben a fiatalok munkanélküliségi rátája 22%-ra esett vissza, de még így is kevéssel az EU-s átlag fölött van. 

Kimaradt?