FRISSÍTVE - Román politikusok a bojkottálására szólítanak fel: megszólalt a MOL

FRISSÍTVE: A romániai MOL-kutak bojkottálására szólította fel az autósokat Eugen Tomac képviselő. A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) politikusa így állna bosszút a magyar olajtársaságon, amelyik szerinte támogatja a Románia feldarabolására irányuló budapesti törekvéseket. FRISSÍTÉS: A PMP elnöke, Traian Băsescu szombaton az élére állt a MOL-t bojkottáló akciónak. Szombat este megszólalt a MOL is.

A Facebook-oldalán közölt felhívásában Eugen Tomac értetlenkedését fejezi ki Budapest „agresszív Románia-ellenes magatartása” miatt. Ez az ellenséges magatartás szerinte a magyar állami olajtársaság egyes romániai akcióiban is megnyilvánul.

„Ha én jóhiszeműen üzemanyagot vásárolok MOL-tól Bukarestben vagy bárhol az országban, akkor közvetett módon egy Románia feldarabolására irányuló kampányt támogatok. Eltekintve a magyar nemzeti színek használatától, a MOL töltőállomásainak plakátjai a magyarok által sűrűn lakott térség autonómiáját népszerűsíti. Döntsétek el, hogy érdemes-e a MOL-nál tankolnotok” – olvasható a képviselő felhívásában.

Eugen Tomac utóiratban emlékeztet: Budapest bejelentette, hogy nem támogatja Románia OECD-csatlakozását.

A román politikus egyébként olyan plakátokat kifogásol, amelyeket már 2011-ben kihelyeztek a MOL székelyföldi kútjainál. Ezekkel a magyar olajtársaság nyilvánvalóan nem Románia feldarabolását, hanem a Székelyföldi Legendárium által elkészített Székelyföld Értéktérképét népszerűsíti.

FRISSÍTÉS: Traian Băsescu röptében átvette a témát

A PMP elnöke, Traian Băsescu nem nézett utána, hogy párttársa valójában mekkora butaságokat írt a Facebook-oldalára, azonnal lecsapott a témára, és az élére állt a MOL-t bojkottáló akciónak. A volt államfő PMP Neptunon tartott nyári egyetemen, megismételve Eugen Tomac indoklását, szombaton kijelentette: a magya olajtársaság az autonóm Székelyföldet népszerűsíti a töltőállomásainál elhelyezett plakátokkal.

„Egyetlen vállalat sem engedheti meg magának, hogy kampányt indítson annak az államnak az alkotmánya ellen, amely a területére beengedte" - jelentette ki a politikus. Băsescu arra kérte hallgatóságát, hogy ne tankoljon többé a MOL-nál, "hiszen rengeteg más benzinkút is van még az országban".

Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium projekt vezetője elmondta: a 2011-ben készített négy nyelvű, román-magyar-német-angol térképen Székelyföldnek és környékének turisztikai látványosságait tüntették fel úgy, hogy az illető látványosságnak egy-egy kis ikonját is lerajzolták. Megjegyezte: nem csak Székelyföldi látnivalók szerepelnek a térképen. Rajta van például a Bucsecs hegység legmagasabb csúcsa, az Omul, és szerepelnek a Buzau megyei iszapvulkánok is. (MTI)

FRISSÍTÉS2: Megszólalt a MOL

 A MOL Románia a portálunkhoz szombat este eljuttatott közleményében azt írta: vállalati politikájának része az ország különböző régióiban élő közösségek és kisebbségek tiszteletben tartása, s ez a töltőállomásaikon történő többnyelvű kommunikáció révén valósul meg. A közlemény szerint a MOL 208 romániai töltőállomásán a turistákra való tekintettel helyeztek el olyan térképeket, amelyek az egyes régiók látványosságait népszerűsítik. 

"Ilyen térképek vannak kihelyezve Moldovában és Brassóban is" - közölte a Mol Románia, hozzátéve, hogy a térképek azért négynyelvűek, hogy ezáltal is hatékonyabban népszerűsíthessék az ország különböző régióiban található legérdekesebb turisztikai látványosságokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?