Cseke Attila: nem támogatunk mindent, ami kormányoldalról érkezik

Meghosszabbította az őszi ülésszakra a PDS-ALDE koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodását az RMDSZ – erősítette meg csütörtökön a Maszolnak Cseke Attila szenátusi frakcióvezető. Hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy a kormánypártok összes javaslatát támogatják.

A politikus elmondta, augusztus végén, az RMDSZ együttes frakcióülésén kielemezték a PSD-ALDE kormánykoalícióval kötött együttműködés eredményeit és esetleges kudarcait is. Közölte: azt szeretnék, ha a jövőben jobban működne az előzetes konzultáció a kormánypártokkal. „Szeretnénk, hogy a szakminisztériumok már a törvénykezdeményezések kidolgozása közben, a beterjesztésük előtt konzultáljanak az RMDSZ-el” – magyarázta a frakcióvezető.

Cseke Attila tájékoztatása szerint ha a konzultáció során úgy vélik, hogy egy-egy tervezet támogatható, azt a parlamentben is megszavazzák, ugyanakkor elkerülnék azt, hogy a konzultáció nélkül a parlament elé került jogszabályokat a parlamentben kelljen módosító javaslatokkal kiigazítaniuk.

„Ez az együttműködés nem arról szól, hogy az RMDSZ mindent, ami kormányoldalról jön, feltétel nélkül támogat. Van pár gazdasági kérdés is, ami az elmúlt napokban-hetekben felvetődött, és elmondtuk már, hogy egy részüket nem tudjuk ebben a formában támogatni” - mondta Cseke Attila. Hozzátette: szintén nem támogatják az ország stratégiai fejlesztéséről szóló törvényt, a melyet szinte változtatás nélkül nyújtottak be újra a parlamentbe a kormánypártok.

A PSD is folytatná az együttműködést

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea csütörtökön elmondta: szerdán találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, aki közölte vele: az RMDSZ-en belül az a döntés született, hogy a szövetség folytatni kívánja vinni a parlamenti együttműködést a koalícióval.

"Én mondtam neki, hogy a PSD meg az ALDE is folytatni akarja az előző ülésszakban elkezdett együttműködést" - fogalmazott a szociáldemokrata pártelnök, hozzátéve, hogy ennek javítása érdekében ezután hetente egyeztetésre ülnek össze a PSD, az ALDE, az RMDSZ és a kisebbségek parlamenti frakcióinak vezetői, hogy kölcsönösen tájékoztassák egymást, illetve hogy megállapodjanak a következő héten a parlament elé kerülő tervezetekkel kapcsolatban.

Dragnea hozzátette, az RMDSZ kérte, hogy előzetesen tájékoztassák a kormány részéről érkező minden jogszabállyal, törvénytervezettel kapcsolatban, hogy tudjon állást foglalni ezekről.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?