Hollandia nagykövetsége érdeklődéssel követi az igazságügyi reformcsomag vitáját

Hollandia bukaresti nagykövetsége "érdeklődéssel" követi az igazságügyi törvények módosítására tett javaslatokról szóló vitát, a törvényalkotási eljárást és a tárgyalások végkimenetelét - áll a diplomáciai képviseletnek az Agerpres hírügynökség megkeresésére küldött válaszában. 

Ebben ugyanakkor rámutatnak, a holland nagykövetség tudomásul vette és szem előtt tartja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében a román igazságszolgáltatás reformját figyelemmel kísérő Európai Bizottság romániai képviselete vezetőjének a témával kapcsolatos álláspontját. Angela Cristea szerdai közleményében úgy fogalmazott, az igazságügyi miniszter által augusztus 23-án ismertetett tervezett módosítások hatályba lépésük esetén súlyosan érintenék az igazságszolgáltatás függetlenségét. 

Cristea ugyanakkor cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint az igazságügyi törvények módosítására tett javaslatokról előzetesen egyeztettek volna a román hatóságok az Európai Bizottság vezetőségével. 

"Frans Timmermans EB-alelnök és Tudorel Toader igazságügyi miniszter július 26-i találkozójukon csak általánosságban beszéltek az igazságszolgáltatással kapcsolatos tervekről, anélkül, hogy szó esett volna a hatályos törvények módosítására vonatkozó konkrét javaslatokról. A Bizottság kérte a román hatóságoktól, küldje el a javaslatokat a vonatkozó magyarázatokkal együtt, és amint kézhez kapjuk, részletekbe menően kielemezzük ezeket" - mutatott rá szerdai közleményében az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője. 

Kapcsolódók

Kimaradt?