FRISSÍTVE: Őrizetbe vették az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökét

FRISSÍTVE: Őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökét.

Marian Burcea a gyanú szerint illegálisan térítette meg bizonyos orvosi szolgáltatások ellenértékét - erősítette meg péntek reggel az Agerpresnek a DNA sajtóirodája. A DNA közleménye szerint a 14 gyanúsított előzetes letartóztatását kéri a vádhatóság a Bukaresti Ítélőtáblától. 

A CNAS elnökét, valamint a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár (CASMB) elnökét, Ovidiu Munteanut és ugyanazon intézmény igazgatóját, Ion-Răzvan Geambaşut a két biztosítási pénztár más, magas beosztású vezetőivel együtt szervezett bűnszervezet létrehozásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. 

Ugyanakkor a két pénztár több alkalmazottja ellen is vizsgálódik a DNA, akiket azzal gyanúsít, hogy folytatólagosan vállaltak csalásban való bűnrészességet, részt vettek a bűnszervezet tevékenységében, adatokat hamisítottak meg és nem nyilvános adatokat szolgáltattak ki illetéktelen személyeknek. Folytatólagosan elkövetett csalás gyanúja miatt cégek, egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok képviselői, valamint egy ügyvéd ellen is vizsgálatot indított a DNA. 

A vádhatóság szerint a 14 gyanúsított 13.189.553,76 lejjel, azaz körülbelül hárommillió euróval károsította meg a CASMB-t 2016 januárja és 2017 augusztusa között oly módon, hogy otthoni beteggondozással járó költségeket térítettek meg a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából fiktív pácienseknek, hamisított beteglapok alapján. A törvénytelenségre a CASMB alkalmazottainak bevonásával, a CASMB és a CNAS egyes vezetőinek védelme alatt kerülhetett sor. 

A DNA szerint arra is volt példa, hogy a fiktív dossziékat előnyben részesítették azon betegekéhez képest, akiknek valóban otthoni beteggondozásra volt szükségük. 

Mihai Tudose miniszterelnök Răzvan Teohari Vulcănescut hatalmazta fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) vezetésére, miután Burceát menesztette - nyilatkozták hivatalos források a hírügynökségnek. Vulcănescu eddig a CNAS alelnöki tisztségét töltötte be.  

Kapcsolódók

Kimaradt?