A CSM-hez kerül az igazságügyi törvényeket módosító tervezet

Tudorel Toader miniszter bejelentette, hogy még a szerdai nap folyamán elküldi a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak (CSM) az igazságügyi törvények módosításait tartalmazó tervezetet, az ügyészségeknek azonban nem áll szándékában továbbítani a jogszabályt.

"A legfőbb ügyészségnek és az alárendeltségébe tartozó ügyészségeknek nem küldöm el. Az igazságügyi törvények esetében a jóváhagyó szerv a CSM, amelynek ügyészi és bírói szakosztálya is van, ugyanakkor a testület kezeskedik az igazságszolgáltatás függetlenségéért" - mutatott rá Toader.

Az ügyészségek vezetőinek a tervezettel kapcsolatban megfogalmazott bírálatairól a miniszter azt mondta, az ügyészek "nem törvényalkotók". „A törvényalkotási eljárás során mindenkinek megvan a maga alkotmányos szerepe. A minisztérium kezdeményezi a tervezetet, közvitát hirdet, a kormány jóváhagyja a tervezetet, esetleg módosít rajta, majd a parlament elé kerül. Ebben a folyamatban minden résztvevőnek illeszkednie kell az alkotmány szabta hatásköri keretek közé. Az ügyészek nem törvényalkotók" - tette hozzá a miniszter.

Toader ugyanakkor rámutatott, közvitára bocsátotta a szóban forgó javaslatot, ellentétben Monica Macovei volt igazságügyi miniszterrel, aki 2005-ben kormányzati felelősségvállalással fogadtatott el egy, az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos tervezetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?