Titkos kiképzőtábor a Hargitán? Elkezdődött a zeteváraljai Edzőtábor

Lezárult egy korszak a MIÉRT-ben: az EU Tábor helyére lépett az az Edzőtábor, amely Zeteváralján már egy zártkörű, kifejezetten az aktív fiatalokra odafigyelő találkozás lett. A megnyitón már konkrét feladatokkal szembesítették a táborlakókat.

Három fiatal kétszáz lejjel egy hónap alatt létre tud hozni egy ifjúsági szervezetet, de ifjúsági munkásképző nincs a hazai felsőoktatásban, annak ellenére, hogy az ilyen képzésekre szükség volna. Romániában minden negyedik fiatal munka és képzés nélkül él, velük pedig mindenképpen foglalkozni kell – tudtuk meg startból Oltean Csongor MIÉRT-elnöktől.

Az RMDSZ és MIÉRT közös táborán Oltean arról számolt be, hogy egy ügyvezető elnökséget hoztak létre, amelyben különböző témákkal foglalkoznak. A külügyi munka terén például a Minority SafePacket támogatandó akcióztak, és az aláírásgyűjtésben segítenek a jövőben.

Lenni vagy tenni?

"Titkos kiképzőtáborba vonultak vissza Hargita megyében a fiatal RMDSZ-sek" – olvasta fel egy román nyelvű hír címét – amely az Edzőtábort hivatott leleplezni – az RMDSZ ügyvezető elnöke. Porcsalmi Bálint azt a tudást és energiát méltatta, amely a fiatalságra jellemző, és amelynek köszönhetően a jelenlévők tesznek a közösségért. „Te az vagy, aki akarsz lenni, vagy aki akar tenni?” – tette fel a kérdést.

Az Edzőtábort úgy tervezték, hogy csak egymás közt, fesztiválon, városnapon kívül tanulhassanak a jelenlévők – magyarázta. Értelmes, tenni akaró, kreatív fiatalokat kell támogatni, akik maguk találják ki, hogy mire van szükségük, többet foglalkozni fiatal vállalkozókkal, az innovációval – tette hozzá.

Porcsalmi konkrét feladatokról is beszélt: szeptember közepétől ajtótól ajtóig járnak a Minority SafePack aláírásgyűjtéséért, a magyarországi választásokra szükséges regisztrációhoz is segítségre lesz szükség. A román egyesülés századik évfordulójára szintén készülnek: megmutatnák például, mivel járult hozzá az ország fejlődéséhez a magyar közösség, illetve foglalkoznának azzal a generációval, amelyik a centenáriumról, Trianonról semmit nem tud.

Seniorok és juniorok

A későbbiekben Székelyvarság polgármestere, Tamás Ernő köszöntötte a táborlakókat, aki elmondta, fontos a román nyelv ismerete a helyben maradás miatt. Arra is emlékeztetett, ha az ifjúságnak bármilyen problémája van, a "seniorok" segíthetnek nekik. Megtudtuk az is, hogy Zetelaka polgármestere, Nagy Attila irigyli a táborlakókat, mert olyasmiket tanulhatnak el, amik hasznukra válnak a politikai pályán. „Annak ideje, ifjú polgármesterként fajjal mentem a falnak, nem hallgattam az idősebbekre”, mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?