A román állam meg akarja semmisíteni a Minority SafePacket

FRISSÍTVE: Sorin Grindeanu volt miniszterelnök aláírásával még június végén eldőlt, hogy Románia megtámadja a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést – közölte a FUEN elnökével, Vincze Loránttal tartott közös sajtótájékoztatóján Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A politikus beszámolója szerint  Románia által benyújtott keresetről az elmúlt napokban adott hírt az Európai Közlöny. Június 28-i keresetében a román kormány azt kérte az európai bíróságtól, hogy semmisítse meg az Európai Bizottságnak a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés bejegyzésére vonatkozó március 29-i határozatát.

A román kormány keresetében arra hivatkozott, hogy a polgári kezdeményezés kizárólag a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogvédelmére, és nem a kulturális sokszínűség elősegítésére irányul. Románia azt is kifogásolta, hogy az Európai Bizottság nem hozott fel egyetlen érvet sem annak az alátámasztására, hogy jogosult a kezdeményezésben felsorolt területek szabályozására.  .

„Tudomásunk szerint júniusban született meg a döntés, Sorin Grindeanu akkori miniszterelnök pedig aláírta a memorandumot, amelyben az állt, hogy megtámadják a kezdeményezést” – mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke. Porcsalmi felkérte Sorin Grindeanut, hogy tisztázza a helyzetet, hiszen a volt kormányfő többször is kimondta: Románia nem fogja megtámadni a Minority SafePacket. Elmondta, a munkát folytatják – mostanáig hatezer online aláírás gyűlt össze, ebből négyezer Romániából – , egy ilyen per egyébként is két évig folyhat.

Vincze Lóránt szerint ezzel Románia a demokrácia perifériájára szoríthatja magát, hiszen egyedüliként támadta meg az Európai Bizottságot. Szembement 50 millió nemzeti kisebbségként élő európai polgárral és az erdélyi magyarsággal, a támogató tagállamokkal – tette hozzá a FUEN elnöke.

Porcsalmi Bálint kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy ilyen körülmények között még érvényesnek tekinti-e az RMDSZ a baloldali koalíció parlamenti támogatásáról kötött megállapodást. Kijelentette: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az elkövetkező napokban tárgyalni fog a szövetség politikai partnereivel. Azt is hozzátette azonban, hogy nem fognak azért menni a kormányhoz, hogy "kinyújtott kézzel kunyeráljanak". 

Az MTI kérdésére, hogy az RMDSZ vagy a FUEN be akar-e avatkozni a Románia által indított perbe mindketten nemleges választ adtak. Vincze Loránt magyarázatként hozzátette: a perbe csak az EU tagállamai, illetve az unió intézményei, mint például az Európai Parlament vagy a Régiók Bizottsága avatkozhatnak be. A FUEN elnöke hozzátette: számítanak arra, hogy Magyarország - amiként a polgári kezdeményezés bejegyzéséért folytatott pereskedésben - ezúttal is a kisebbségi jogok pártján beavatkozik a perbe. 

Vincze Lóránt, a FUEN elnöke közölte azt is, hogy papíron is elkezdődik az aláírásgyűjtés az online mellett. Folyamatosan kapcsolatban állnak a többi országban az aláírásgyűjtést lebonyolító szervezetekkel, online anyagokat készítettek, online kiadványokat, amelyeket szeptemberből kezdik el használni a különböző régókban. „Hamarosan egyeztetünk Budapesttel, Berlinben, Strassburgban, Brüsszelben, az ET parlamenti közgyűlésében szervezünk rendezvényeket” - hangzott el.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?