Kelemen: kiegészítik egymást az RMDSZ és az SZNT tervezetei

Kiegészítik egymást az RMDSZ és az Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tervezetei az európai polgári kezdeményezés tárgyában – jelentettek ki pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor. A szövetségi elnököt az Izsák Balázs SZNT-elnökkel tartott csütörtöki találkozójáról kérdezték az újságírók.

A politikus reményét fejezte ki, hogy mindkét tervezet kiállja az Európai Bizottság előzetes vizsgálatának a próbáját, és mindkét tervezethez kezdhetik gyűjteni az aláírásokat. Az MTI kérdésére hozzátette, egymás aláírásgyűjtésének a támogatásáról csak akkor egyeztetnek, ha mindkét tervezet zöld utat kap az Európai Bizottságtól.kelemen-izsak

A Székely Nemzeti Tanács elnöke meghívta az RMDSZ-t és Kelemen Hunort a március 10-én Marosvásárhelyen tartandó Székely Szabadság Napja elnevezésű tüntetésre. Izsák Balázs úgy vélte, ezen a rendezvényen maga a közösség nyilváníthatja ki, nem ért egyet az olyan közigazgatási átalakítással, amely sérti a székelység jogait, ellentétes Románia nemzetközi kötelezettségvállalásaival. A tüntetésen azt is nyomatékosíthatnák, hogy igénylik Székelyföld területi autonómiájának törvény általi szavatolását.

Az SZNT közleménye szerint a felkérésre az RMDSZ elnöke elmondta, több RMDSZ-szervezet is jelen lesz a tüntetésen. Személyes részvételéről Kelemen Hunor a szervezet vezető testületeiben lefolytatott tanácskozás után nyilatkozik.

Kimaradt?