Apja, Mihály király állapotáról beszélt Margit hercegnő

Margit hercegnő, a királyi korona őre, Radu herceggel együtt, a soborsini ortodox templomban részt vett azon a szertartáson, amelyen megemlékeztek a száz évvel ezelőtti, mărăşeşti-i csatában elesett hősökről. Ez alkalommal 95 éves apjáról is beszélt.

„Őfelségének nagyon nehéz éve volt, nagyon erőtlen, de egészségi állapota stabil. Nagyon örülök annak, hogy egy nyugodt nyara volt” – fogalmazott a király korona őre. 

Mint korábban írtuk, Mihály király tavaly tavasszal súlyos betegségére hivatkozva visszavonult a közélettől. A 95 éves Mihály király, a második világháború utolsó még életben lévő volt államfője egy műtéti beavatkozáson esett át, jelenleg svájci rezidenciáján él. A király ház közleménye szerint a román királyi ház feje leukémiában szenved és lányát, Margit trónörökös hercegnőt bízta meg azzal, hogy a „korona őreként" képviselje őt. 

Mihály király, utoljára 2014 októberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt. Bár korábban sem volt aktív szereplője a hazai közéletnek, nagy tiszteletnek örvend az országban, és személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a királyság eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

Mihály király a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia: gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a kétezres években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.

Tavaly ismét nemzeti ünneppé nyilvánították május 10-ét, a román királyság megalakulásának és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napját. Május tizedike egyszerre három, a királysághoz kötődő történelmi pillanatot jelképez: az egyesült román fejedelemségek trónjára meghívott Hohenzollern dinasztia uralmának kezdetét (1866), a Török Birodalommal szembeni függetlenség kikiáltását (1877) és a Román Királyság megalakulását (1881) Első Károly megkoronázása révén.

Kapcsolódók

Kimaradt?