Klaus Johannis soha nem érezte magát ennyire elemében

Klaus Johannis államfő szombaton délelőtt románul és németül is köszöntötte a nagyszebeni Nagypiac-téren az elszármazott szászok találkozójának résztvevőit.

„Melegen üdvözlök mindenkit Romániában, az erdélyi szászok fővárosában, Nagyszebenben, a gyönyörűszép Erdélyben. Nagyon örülök annak, hogy a Nagypiac-tér kicsinek bizonyul. Ugyancsak örömmel tölt el, hogy az idősebb generációk mellett sok fiatalt és gyereket is látok” – fogalmazott Johannis, aki szerint ez annak a bizonyítéka, hogy a fiatalok tudatában vannak annak, hogy Erdély nem csupán szüleik elszármazási helye, hanem identitásuk alapja is.„Bárhonnan jöttetek is ma Nagyszebenbe, itthon vagyok” – tette hozzá Johannis.

Az államfő számba vette az erdélyi szászok 900 éves történetének több kulcsfontosságú fordulópontját. külön kitért arra ami a második világháborúban és azt után történt, amikor az erdélyi szászok nemzeti identitása került veszélybe.

Emlékeztetett, hogy 1918-ban az erdélyi szászok támogatták Erdély Romániához csatolását.

A népviseletek ünnepi felvonulását és a hivatalos beszédeket is meg lehet nézni a HotNews közvetítésében.

A nagyszebeni történelmi találkozón mintegy 12 ezer romániai, ausztriai, németországi szász vesz részt, de érkeztek vendégek az Egyesült Államokból is.

Kimaradt?