Porcsalmi a Minority SafePack-kampányról: az EMNP nem tartotta be az ígéretét

FRISSÍTVE: Tíz napja indult az aláírásgyűjtés a Minority SafePack kampányban, mostanáig körülbelül 1800 aláírás gyűlt össze – közölte a Maszol megkeresésére Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnöke sérelmezte, hogy az EMNP a korábbi ígérete ellenére nem vette ki a részét a munkából.

A politikus elmondta, a céljuk, hogy a vállalt 250 ezer aláírásból 30 ezret gyűjtsenek össze online. Romániában ez az első ilyen jellegű hivatalos aláírásgyűjtés, így még sokan nincsenek hozzászokva. „Pedig ezt az aláírási ívet egyszerűbb kitölteni, mint a papíralapút, amit majd szeptemberben indítunk. Az is előnye az online-nak, hogy ha a román állam kötözködni akar, akkor nehezebben tud majd, mert egyenesen az Európai Bizottságnál gyűlnek össze az aláírások” – magyarázta az ügyvezető elnök.

Beszélt arról is, hogy azért kérnek fel civil szervezeteket, magánszemélyeket az online aláírásgyűjtés népszerűsítésére, mert az a tapasztalat, hogy így könnyebben mozgósíthatók az emberek. Az eddig megkeresett szervezetektől, egyházaktól sok pozitív visszajelzést kaptak.

„Sajnos más a helyzet a politikai pártokkal: az MPP tudomásom szerint nekifogott aláírásokat gyűjteni, népszerűsítik a kampányt, az EMNP viszont ígérete ellenére nem lépett semmit. Egy hete arra kértem Toró T. Tibort, a Néppárt ügyvezető elnökét, hogy tettlegesen is szálljanak be. Ő akkor azt mondta, hogy ez számukra is fontos, de azóta nem látom, hogy bármit is tettek volna. Úgy is fogalmazhatnék, hogy mese van, munka nincs, mert nem osztottak meg semmit az online felületeiken, és más megnyilvánulásukat sem láttam” – mondta el Porcsalmi Bálint.

A kampány több országban is zajlik: Magyarországon minden megkeresett politikai párt és szervezet jelezte, hogy segít, így augusztusban állítják össze az ottani kampányt. 500 ezer aláírásra számítanak az anyaországból. Szlovákiában elindul a fizikai aláírásgyűjtés, más országokban az online zajlik, a FUEN pedig most dolgozik az országokra tervezett üzenetcsomagokon, és Európa-szerte tervezik a kampányt a kisebbségi szervezetekkel.

„Remélem, hogy a főbb helyszíneken, mint Olaszország, Németország is elindul egy intenzívebb akció. Mi előrébb vagyunk, mint a többi kezdeményező társszervezet, de szerintem szeptemberre mindenhol elindul a kampány” – fogalmazott az ügyvezető elnök.

Toró arra számított, hogy még egyeztetnek

Toró T. Tibor a Maszolnak elmondta: komolyan gondolta az ígéretét, hogy az EMNP segíti az MSPI aláírásgyűjtési kampányát, de azt hitte, hogy az RMDSZ Tusványos után egyeztet még velük erről. "Jó néven vettük volna, ha megtudjuk, konkrétan mire számítanak részünkről, így hatékonyabb lenne. Ez nem történt meg, és ezt furcsállom. Ettől függetlenül mi el fogjuk készíteni a saját kampányunkat, elsősorban online, és a Demokrácia Központok hálózatán keresztül a papír alapú aláírásgyűjtést is megszervezzük" – mondta a Néppárt ügyvezető elnöke.

Toró emlékeztetett, az EMNP a pártcsaládja, az Európai Szabad Szövetség (EFA) hálózatán keresztül is segíteni tudja az aláírásgyűjtési kampányt. „Szilágyi Zsolt pártelnök a szövetség legutóbbi kongresszusán felsorakoztatta az EFA tagpártjait a MSPI mögé. Ez nem volt egyszerű mutatvány, mert az MSPI egyik elindítója, a FUEN és az EFA között nem felhőtlen a viszony" – mondta a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?