Az alkotmánybíróság elnökének lemondását kéri az USR

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Valer Dorneanunak, az alkotmánybíróság elnökének lemondását kéri amiatt, hogy megpróbálná „politikai szereplővé” alakítani az intézményt.

„A Mentsétek meg Romániát Szövetség Valer Dorneanunak, az alkotmánybíróság elnökének lemondását kéri amiatt, hogy megpróbálja az alkotmány őréből politikai szereplővé alakítani az intézményt” - írja az USR pénteki közleményében.Az USR szerint az alkotmánybíróság 2017/377-es határozata „egy paradigmaváltásra készíti elő a terepet, ami a jogállam működését illeti Romániában, nyilvánvaló módon megszegve a hatalmi ágak szétválasztásának elvét”. Az USR szerint az alkotmánybíróság nem része egyik hatalmi ágnak sem, hanem egy olyan intézmény, amelynek fő célja, hogy felügyelje, hogy a törvények összhangban legyenek az alkotmány előírásaival.

Az USR szerint az alkotmánybíróság akkor is vétett a hatalmi ágak szétválasztásának elve ellen, amikor megpróbálta arra kötelezni a parlamentet, hogy küszöbértéket szabjon meg a hivatali visszaélés esetében, jóllehet az alkotmánybíróságnak nem tartozik jogkörébe, hogy feltételeket szabjon a törvényhozásnak, abban az értelemben, hogy megmondja, miként alkosson törvényeket.

Az USR azt is sérelmezi, hogy az alkotmánybírák egy olyan belső szabályt állapítottak meg, amely szerint az alkotmánybíróság elnöke megakadályozhatja, hogy az alkotmánybíróságon belül megfogalmazott esetleges különvéleményekről a közvélemény tudomást szerezzen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?