Porcsalmi-Toró vita is lesz az idei Tusványoson

Az előző évek rendezvényeitől eltérően idén nagy számban vesznek részt RMDSZ-es politikusok a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) szervezett pódiumbeszélgetéseken. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök is jelen lesz, aki többek között Toró T. Tiborral vitázik majd.

A hivatalosan szerdán kezdődő Tusványosra idén az RMDSZ országos vezetőit, önkormányzati politikusait, képviselőket, szenátorokat is meghívtak a szervezők. Itt tekinthető meg, hogy milyen pódiumbeszélgetéseken vesznek részt, a teljes program itt böngészhető.

Porcsalmi Bálint a hangsúlyos RMDSZ-jelenlétet a politikai realitás megváltozásával magyarázza. „Egyrészt az RMDSZ és a Fidesz viszonya rendeződött, a szövetség és a magyar kormány viszonya partnerinek mondható, másrészt jó néhány olyan téma is van Tusványoson, amelyben az RMDSZ véleménye megkerülhetetlen” – mondta a Maszolnak.

Porcsalmi Bálint három panelbeszélgetésen is részt vesz. Az egyiken Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnökével vitázik majd. „A moderátoron és rajtunk is múlik, hogyan alakul majd ez a beszélgetés. Nem tudom, párbeszéd, vita lesz, vagy elbeszélgetünk egymás mellett. De én nagyon szívesen bárkivel asztalhoz ülök, úgyhogy azonnal igent mondtam a szervezők felkérésére” – mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A biztos pont

Egy korábbi budapesti sajtótájékoztatón Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke elmondta: a 28. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor mottója "Tusványos, a biztos pont". A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően jövő szombaton felszólal Orbán Viktor miniszterelnök.

A politikus kiemelte: a keddtől vasárnapig tartó rendezvényen 28 sátorban tartják a programokat.     Utalva a program mottójára azt mondta: Tusványos a biztos pont mint szabadegyetem, hiszen 28 éves intézményről van szó. Biztos pont azért is, mert a magyar nemzetpolitika összefonódik Tusványossal, nagyon jelentős gondolatok születtek ott.

A jelmondat azt is jelenti - mondta a fideszes politikus -, hogy Tusványos politikai értékvilágot is jelent, és ennek egy változó időszakban megnő a jelentősége. Utalva Donald Trump amerikai elnök Varsóban tett kijelentésére, miszerint a Nyugat megújításának értékalapokon kell nyugodnia, azt mondta: a szabadegyetem kiváló alkalom arra, hogy reagáljanak erre.

Németh Zsolt megemlítette, hogy Tusványoson első alkalommal lép fel a Skorpió, illetve felhívta a figyelmet a népzenei sátorra, és arra, hogy a rendezvény vendége lesz Fa Nándor vitorlázó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?