CSM: Kövesi dönti el, hogy szükséges-e megjelennie a parlamentben

A Legfelső Bíró Tanács (CSM) elnöke hétfőn közölte: Laura Codruţa Kövesit illeti meg a döntés joga azzal kapcsolatban, hogy megjelenik-e a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság előtt.

Mariana Ghena arra reagált az Agerpresnek, hogy korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze egy interjúban azt mondta: miután már a harmadik felszólítást kapta, hogy jelenjen meg a parlamenti testület előtt, kikérte a CSM véleményét ezzel kapcsolatban. „Ha a CSM azt mondja, hogy egy ügyésznek vagy bírónak kötelező megjelenni magyarázkodni a parlament előtt, akkor még meglátjuk” – jelentette ki Laura Codruţa Kövesit, aki megerősítette: olyan témáról akarja kifaggatni a bizottság, amelyről nincsenek információi, ezért nem tesz eleget a meghívásnak.

Mariana Ghena közlése szerint a hatályos jogszabályok értelmében a DNA főügyészét illeti meg a döntés azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e és időszerű-e megjelennie a parlamenti bizottság előtt. Hozzátette: még pénteken elküldték ezirányú válaszukat a DNA főügyészének.

Laura Codruţa Kövesit már több alkalommal beidézték a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló bizottság elé, de mindahányszor megtagadta, hogy megjelenjen a törvényhozók előtt.  Július 10-én a bizottság tagjai úgy döntöttek, hogy az igazságügyi miniszterhez fordulnak amiatt, hogy a DNA főügyésze nem hajlandó megjelenni kihallgatásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?