Johannis a katonai beszerzések elindítását sürgeti

Klaus Johannis államelnök azt nyilatkozta csütörtökön, hogy tárgyalt a kormánnyal a hadsereg felszerelésének kérdéséről, és ígéretet kapott, hogy időben elindítják a folyamatot. 

„Erről már az előző és a jelenlegi kormánnyal is tárgyaltam. Mindenki azt ígérte, hogy mindent megtesznek, hogy idejében elindíthassák a beszerzéseket. Várom, hogy ez megtörténjen” – nyilatkozta Johannis a Mihail Kogălniceanu légitámaszponton. 

Az államfő elmondta, a védelmi minisztériumnak meg kell határoznia, hogy mire utalnak át pénzt a hadseregnek az állam költségvetésből. „Ezt a védelmi minisztériumtól kell megtudnunk, miként osztják el a pénzeket. Bizonyára emlékeznek, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésének napirendi pontjai között szerepelt egy héttel ezelőtt a hadifelszerelés korszerűsítésének tervezete. Nem felelt meg minden előírásnak és levették a napirendi pontok közül, de ismét megtárgyaljuk és tudni fogjuk, hogy mik a tervek a korszerűsítéssel kapcsolatban” – magyarázta Johannis.

Jöhetnek a Patriot rakéták

Románia 'kifejezte igényét' az Egyesült Államok kormányának, hogy Patriot típusú közép-hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert vásárolna. „Erről nehéz így a nagyközönség előtt beszélni (...), de valószínűleg tudják, hogy ez az igény tegnap megjelent az amerikai külügyminisztérium honlapján. Amikor erre konkrét választ kapunk, akkor tájékoztatjuk a közvéleményt” – nyilatkozta az államfő a Mihai Kogălniceanu légitámaszponton. 

Arra a kérdésre, hogy miként válaszol az erre vonatkozó kritikákra, azt mondta, sehogy. „Ezek katonai technikai kérdések, s majd a katonák válaszolnak, ha eljött annak az ideje' - mondta Iohannis. 

Kimaradt?