Mi köze van Machiavellinek a táncpartnerválasztáshoz? - Porcsalmi Bálint a politikai kampányokról

Hogyan függ össze a politikai kampány a részegen táncolni akaró fiatal párválasztási lehetőségeivel? Porcsalmi Bálint RMDSZ ügyvezető elnök ilyen és hasonló kérdésekről beszélt a VIBE Fesztiválon, péntek délelőtt.

Porcsalmi 1532-ből, Niccolò Machiavelliből indult a téma tálalásakor, aki azt mondta, hogy az emberek mindig a szemüknek hisznek, és nem a tapasztalásuknak, és ez igaz: a kampány mint olyan soha nem a valóságról szól, hanem a percepcióról. Ennyiben tehát Machiavellinek igaza volt, még akkor is, ha az ő korában nem volt Facebook, tévé és így tovább.

Ez nem azt jelenti, hogy mindenki hazudozik, hanem arról, hogy a politikusok másként látják a világot. Sokat beszélnek a kamuhírekről az utóbbi időben, mert bár ilyen mindig is volt, ma bárki képes arra, hogy hamis híreket terjesszen vagy kampányt indítson. Ma nem az nyer, aki különböző csatornákat ural, hanem az, aki erős tartalmakat tud gyártani.

„Az első kampányom Zilahon csináltam, 1996-ban, Markó Bélának. Majdnem megvertek a PRM-sek” – mesélte. A kultúrházból vették el a polisztirénből készült „Isten éltesse, Markó Béla elnök úr” feliratot, amikor a csendőrök rájuk szóltak, hogy siessenek el, mert éppen Vadim Tudor érkezik a helyszínre. „Később apám Ericsson telefonját használtam, amellyel szeget is be lehetett verni. Ma mindenkinek van a zsebében egy okostelefonon, így ma két három fiatal egy telefonnal és jó ötlettel jó kampányokat tud csinálni” – mondta.

Elmondta, három típusú kampány van: amelyik a jelölt karakterére épít, amelyik ügyekre és amelyik struktúrára. Az első a jelölt politikai profilját hangsúlyozza, ilyen például Trumpé, a második, az ügyre építő a brexit-kampány volt az elmúlt évekből. A harmadik a struktúrát hangsúlyozza, de ez is a jelölt karakterét erősíti, az ügyre koncentráló kampánnyal együtt. „A szavazás mindig egy választás lesz. Ha részegen a buliban vagy és táncolni szeretnél, te nem a legszebb lányt, a leendő gyerekeid édesanyját keresed, hanem azzal táncolsz, aki ott marad” – mondta.

Porcsalmi egy negyedik típusú jelöltről is beszélt, a dizájner-jelöltről: ő az, aki mindenhez ért és mindenbe bele akar szólni. Neki azonban korlátozott a jövője: aki azt gondolja ma, hogy fontos a plakát dizájnján pepecselni, az nem képes győzni. Trump jó ellenpélda erre: ocsmány plakátai voltak, de zsigerből jól írt Twitter-üzenetei. Egy jó kampány ugyanakkor jó sztorikról szól: ha az embereket érdekli is egy politikai program vagy ígéret, a mesélés mint olyan felértékelődik. Kampányban nem lehet eléggé keveset mondani, ezért annyira zseniális Joe Biden volt amerikai alelnök az Obama-adminisztrációt összefoglaló szlogenje: „Bin Laden is dead, General Motors is alive” („Bin Laden halott, a General Motors létezik”).

Az erdélyi magyarok 74 százaléka a választások előtt két és fél hónappal eldöntötte, hogy elmegy-e szavazni, és ha igen, akkor ki mellett dönt majd. A választási kampány a maradék százalékot hivatott megszólítani, kiemelve egy jelöltet – van tehát értelme, de gyakran túlértékelődik a szerepe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?