Védelmébe vette a DNA-t Augustin Lazăr legfőbb ügyész

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a legfőbb ügyészség elit intézménye, és a körülötte lévő botrány azok érdekeit szolgálja, akik meg akarják állítani a korrupcióellenes küzdelmet - jelentette ki Augustin Lazăr legfőbb ügyész kedden.

A vádhatóság vezetője a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlegének ülése előtt nyilatkozott a sajtónak. Szerinte a botrány nem a DNA struktúráin belül, hanem az intézmény körül van. „Van egy zavarkeltés, egy médiazaj, amelynek az a célja, hogy fogást találjon a legfőbb ügyészség elit intézményén” - fogalmazott Augustin Lazăr, hozzátéve, hogy a DNA-ba nagyon sok pénzt fektetett az Európai Unió.

„A botrány körülötte zajlik, bizonyos médiacsatornák gerjesztik, és nem minden érdek nélkül. Egyértelmű, hogy azoknak kedvez, akik a korrupcióellenes harcot akarják megfékezni” - mondta a CSM székhelyén Lazăr, hozzátéve, hogy a DNA a következő napokban minden kérdést tisztázni fog. A poligráfos vizsgálatról a legfőbb ügyész úgy vélekedett, az nem a bizonyítékok „királynője”, de helyes irányt adhat a kivizsgálásoknak.

Augustin Lazăr arra utalt, hogy lapértesülések szerint a DNA főügyésze, Laura Codruța Kövesi hazugságvizsgálat alá vetette annak a munkamegbeszélésnek a résztvevőit, amelyről hangfelvételek szivárogtak ki a sajtóba. Három ügyész – Doru Țuluș, Mihaela Moraru és Nicolae Marin – megalázónak minősítette, és megtagadta a hazugságvizsgálatot. Mindhárman bepanaszolták a CSM Igazságügyi Felügyeleténél Kövesit, arra hivatkozva, hogy rosszhiszeműen látja el intézményvezetői feladatát.

Röviddel ezután kettejüket, Doru Țulușt és Mihaela Morarut a legfőbb ügyész, Augustin Lazăr a DNA vezetőjének kérésére, szakmai vétségekre hivatkozva felfüggesztette tisztségéből. A CSM kedden Țuluș és Moraru ügyét tárgyalja.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?