Romániai katonai bázist készült felrobbantani „Ibrahim”

Terrorizmussal gyanúsított 39 éves férfit tartóztatott le Argeş megyében a rendőrség és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT). Az Ibrahim néven említett férfi a jelek szerint terrortámadást készült elkövetni egy romániai katonai bázison. 

A DIICOT tájékoztatása szerint „Ibrahim” 2016 novemberétől a közösségi hálón több személyes oldalt is nyitott, ezeken az ISIS (Daesh) logóját és fotóit osztotta meg, valamint a terrorszervezet által végrehajtott kivégzésekről készült videókat, abból a célból, hogy új követőket nyerjen meg a szervezet számára. 

A hatóságok szerint a férfi 2015 tavaszán alaposan felmérte egy Románia területén lévő katonai bázis bejáratait, útvonalait és kerítését, abból a célból, hogy az adatokat átadja egy olyan terrorista csoport tagjainak, amely magára vállalta a párizsi, 2015. november 13-ai merényletet. 

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint a gyanúsított akkor került közel az iszlám egy radikális formájához, amikor több éven át egy EU-s tagállamban tartózkodott, ahol kapcsolatot tartott fenn egy dzsihadista csoporttal. Romániába visszatérve a férfi részletesen dokumentált egy katonai létesítményt, azzal a kinyilvánított céllal, hogy hozzájáruljon egy terrortámadás előkészítéséhez az illető bázison - teszi hozzá a SRI sajtóközleménye. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?