Bizalmi szavazás: az RMDSZ várja a kormányprogramot és a miniszterek listáját

A kormányprogramtól és a miniszterek listájától teszi függővé az RMDSZ a Tudose-kabinet támogatását. A döntést a két frakció együttes ülésén hozzák meg a parlamenti bizalmai szavazás előtt. Az ellenzék nemmel fog szavazni.

„Várjuk a kormányprogramot és a miniszterek listáját” – válaszolta kedden Cseke Attila szenátusi frakcióvezető arra a kérdésünkre, hogy a bizalmi szavazáskor támogatja-e majd az RMDSZ a Tudose-kabinetet.

A politikus elmondta, az RMDSZ elvárása, hogy a kormányprogramnak legyen kisebbségügyi fejezete. „Az elmúlt héten történt nacionalista hangulatkeltés fényében ma mindennél fontosabb számunkra a kormánynak az üzenete, hogy fontos számára nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése” – magyarázta. Hozzátette, az sem mellékes, hogy milyen új miniszterek kerülnek be a kormányba.

Cseke Attila elképzelhetőnek tartja, hogy az RMDSZ már szerdán meghozza döntését a Tudose-kabinet esetleges támogatásáról, mert a kormányprogram és a miniszterek névsora várhatóan kedden nyilvánosságra kerül. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ a politikai válság mielőbbi lezárásában érdekelt, ugyanakkor szerinte az is világosan látszik, hogy a jelenlegi ellenzék nem tud kormánytöbbséget kialakítani.

Arra a kérdésünkre, hogy a PSD-ALDE új kormányának esetleges támogatása mennyire választható le a szociálliberális koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodástól, a frakcióvezető kijelentette: ezt az egyezséget nem egy kormánnyal, hanem pártokkal kötötték. Hozzátette, a megállapodást az ülésszak végén, az új kormányról szóló bizalmi szavazás után értékelik ki.

„A kiértékelés után meglátjuk, hogy folytatjuk-e ősztől a parlamenti együttműködést, vagy sem. De az RMDSZ nem mond le azokról a törvénytervezetekről, amelyekről egyeztettünk a bizalmatlansági indítvány előtt” – jelentette ki Cseke Attila.

Fel volt készülve rá, hogy Mihai Tudose lesz a kormányfőjelölt, miután a parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt - jelentette ki Sorin Grindeanu kedden. A Victoria-palotában nyilatkozó kormányfő azt mondta a jelenlévő újságíróknak: fel volt készülve Mihai Tudose jelölésére a miniszterelnöki tisztségbe, sőt a kormánypalota első emeletén már elő is készítettek számára egy irodát. Grindeanu azt is elmondta, hogy kedden vagy szerdán készül el tevékenységi beszámolójával. 

Az ellenzék bírálja Mihai Tudosét

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint Mihai Tudose kijelölt miniszterelnök egyetlen olyan tulajdonsággal sem rendelkezik, amelyre szüksége lenne ahhoz, hogy a jövendőbeli kormányt vezesse. Ludovic Orbannak meggyőződése, hogy a következő kabinet is "ugyanolyan gyengén fog teljesíteni, mint az előző". A PNL elnöke hangsúlyozta, egyáltalán nem bízik sem a kormánypártban, sem abban, hogy az azt képviselő kijelölt miniszterelnök megfelelő lenne a tisztségre.

 "Meggyőződésem, hogy az új kormány - amennyiben megszavazzák a hivatalba iktatását - ugyanolyan gyengén fog teljesíteni, mint az előző. Ami pedig Mihai Tudosét illeti, nem értem, miért lenne olyan jó miniszterelnök, ha gazdasági miniszterként - Dragnea jelentése szerint - egyet sem tudott teljesíteni a kormányprogramban előírt 19 intézkedés közül" - hangsúlyozta Orban a Realitatea televízió hétfő esti műsorában. 

Azáltal, hogy Mihai Tudosét bízta meg kormányalakítással, Klaus Johannis bebizonyította, hogy gyenge politikus - véli a Népi Mozgalom Párt (PMP) ügyvezető elnöke, Eugen Tomac. Úgy fogalmazott: az államfőnek nem sikerült megszabadulnia az USL-szindrómától. Emlékeztetett, hogy Klaus Johani korábban még az utcán tüntetett, úgy téve, mintha értené, mennyit árt az országnak a Szociáldemokrata Párt.

"Ma bebizonyította, hogy gyenge politikus, aki nem képes felvenni a harcot a vörös pestissel. Tudosét nevezni ki miniszterelnöknek éppen annyit jelent, mint siralmas módon levonulni a színpadról. Elutasíthatta volna ennek a teljesen középszerű jelöltnek a kinevezését. Megvolt rá a lehetősége! Iohannis után nem marad más hátra, mint néhány elfecsérelt év és egy, teljesen érdemtelenül Európa perifériájára sodródott ország" - olvasható Tomac hétfő esti Facebook-bejegyzésében. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?