Benkő Erika és Csoma Botond: erősíteni akarjuk Székelyföld és Kolozsvár viszonyát

A jelenlegi politikai helyzetben a különféle romániai, erdélyi régiókban élő magyarok együttműködése, közös állásfoglalása több tekintetben elengedhetetlen – hangzott el a Benkő Erika és Csoma Botond képviselő csütörtötki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján.

Benkő Erika kiejtette: „Tudjuk és tapasztaljuk, hogy lényeges eltérések vannak az erdélyi tömbmagyarság és szórványmagyarság hosszútávú céljai között, hiszen eltérő élethelyzeteket szül a tömbmagyar és az interetnikus környezet ezért az elvárások is másak. Párbeszédet kell folytatni arról, hogy mi lehet a magyar-magyar regionális szolidaritás alapja Erdélyben.”

A háromszéki képviselő szerint Székelyföldön nyilvánvaló, hogy a területi autonómia és a székely szimbólumok kérdése elengedhetetlen a közösség számára, de az is nagyon fontos, hogy a székelyföldi autonómia megvalósítását ne csak a székelyföldi magyarok támogassák, hanem minden magyar ember Erdélyben. "Szükség van a konszenzusra ahhoz, hogy álláspontunkat sikeresen tudjuk képviselni úgy a román közvélemény és politikum, mint a nemzetközi közvélemény és fórumok előtt” – magyarázta.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat munkáját is segítő Csoma Botond szerint a székelyföldi autonómia kérdéséről nemcsak Székelyföldön kell beszélni. Elsősorban a román társadalmat kell meggyőzni arról, hogy az autonómia nem vezet Románia széteséséhez.

„Tisztában vagyok azzal, hogy nagyfokú hiányosságok vannak az autonómia kérdésének tematizálása tekintetében a román társadalomban. Nem rendelkeztünk eddig egy kiforrott román társadalomhoz szóló kommunikációs stratégiával az autonómia ügyét illetően” – fejtette ki Kolozs megyei RMDSZ elnök és képviselő, aki szerint azért is fontos Kolozs megye és Székelyföld közötti együttműködés, mert sok székelyföldi él Kolozsváron.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?