Klaus Johannis megszólalt, és beállt a román nacionalisták kórusába

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Párt (PSD) „ne alkudozzon az RMDSZ-szel semmiféle etnikai alapú autonómiáról” – üzente kedden este Liviu Dragneaéknak a németországi látogatáson tartózkodó államfő.

Klaus Johannis órákkal azután nyilatkozott erről a kíséretében lévő újságíróknak, hogy a PSD és a koalíciós társa, az ALDE megszakította a bizalmatlansági indítványról szóló tárgyalásokat az RMDSZ-szel, előzőleg pedig a szövetség által kért összes tervezetet leseperték a parlament napirendjéről.

„Felhívom a PSD figyelmét, hogy ne alkudozzon olyasmikről, ami nem képezheti alku tárgyát. Nem szabad alkudoznia semmiféle etnikai alapú autonómiáról” – idézte az államfőt a HotNews. Johannis közölte, hogy folyamatos tájékozódik a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos belpolitikai fejleményekről.

Az államfő felszólította a PSD-t, hogy oldja meg azt a problémát, amelyet maga idézett elő a saját kormánya támogatásának megvonásával.

Mint ismert, kedden az ellenzék, sőt a PSD politikusainak egy része is hevesen bírálta a koalíciós pártok vezetőit, amiért "a román érdekeket veszélyeztetve" készen állnak "engedményeket tenni" az RMDSZ-nek a Grindeanu-kormány megbuktatásához való hozzájárulásáért cserében. Az RMDSZ fel is jelentette Traian Băsescu volt államfőt a minősítehetlen hangnemű kijelentései miatt.

 FRISSÍTÉS: A román sajró egy része arra következtetett a rejtélyes elnöki üzenetből: Johannis "többet tud", mint a közvélemény, amely nem értesült arról, hogy a PSD autonómiáról is tárgyalt volna az RMDSZ-szel. Hétfőn azonban több román lap is arra "figyelmeztetett", hogy az RMDSZ a 12 éve beterjesztett, azóta is parlamenti szavazásra váró kisebbségi törvénytervezetet is megpróbálta elfogadtatni, amely kulturális autonómiát - vagyis iskolák, színházak és más kulturális intézmények feletti döntési jogot - irányzott elő az arra igényt tartó nemzeti kisebbségeknek. (MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?