Az RMDSZ feljelentette Traian Băsescu volt államfőt

Bepanaszolta az RDMDSZ kedden az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Traian Băsescu volt államfőt, mert kitámadta a magyarok ünnepét, március 15-ét. A szövetség ugyanakkor az Országos Audiovizuális Tanácshoz fordul a Nașul TV, B1TV și Digi24 tévécsatornákon elhangzottak miatt.

Ezt Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök közölte, miután iktatta az RMDSZ feljelentéseit. A politikus hangsúlyozta, hogy a romániai magyar közösség elvárásainak törvényi szintre emelése semmivel sem csorbítják a románok jogait, az RMDSZ nem emberfeletti tettek valóra váltását kérte a kormánykoalíciótól.

„A manipuláció és a nacionalista propaganda magasiskoláját követhettük szemmel az elmúlt napban, amely a magyar közösséget mélyen sérti, ezért jogorvoslatot kérünk. Megengedhetetlen, hogy egy volt államelnök arra kéri a Romániában élő magyarokat, hogy március 15-ét külföldön ünnepeljük, amikor itthon szülőföldünkön jogunk van hozzá. A volt államelnök valószínű tudathasadásos, hiszen elnöki mandátuma alatt számos támogató üzenetet fogalmazott meg a magyarok felé ezen az ünnepen, illetve a tatár és a roma nemzeti közösségek ünnepnapját ő maga ellenjegyezte államfőként 2006-ban” – idézte az RMDSZ hírlevele Porcsalmi Bálintot.

Az ügyvezető elnök hozzátette: „nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy Traian Băsescu kétszer is kérte a magyarok bizalmát, szavazatait, most pedig ilyen minősíthetetlenül megbántotta a közösségünket. Ebből okulnunk kell!” – nyomatékosította az ügyvezető elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?