Oltean Csongor MIÉRT-elnök: sok problémát kell megoldanunk

Két évvel ezelőtt a normalitás útjára lépett a Magyar Ifjúsági Értekezlet, de sok még a teendő – mondta el Oltean Csongor kedden, Kolozsváron. A MIÉRT hétvégén megválasztott új elnöke az RMDSZ és az ifjúsági szervezet viszonyáról is beszélt.

Oltean Csongor MIÉRT-elnök keddi, kolozsvári sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt egy hónapban valemennyi tagszervezetet meglátogatta, és azt tapasztalta, hogy a szervezet a normalitás útjára lépett két évvel ezelőtt.  „Sok megoldásra váró probléma van a különböző megyékben, legyen szó diáktanácsok helyzetéről, önkormányzati munkát végző fiatalok MIÉRT-be becsatolásáról, szórványban élő magyar fiatalokról, akiket nehezebb megszólítani” – fogalmazott. Ezeken szeretne dolgozni a következő években.

Mint rámutatott, a MIÉRT döntéseit 26 tagú tanács hozza meg, de létrehoznak olyan operatív testületet, amelyben szakmai alelnökök dolgoznak majd – ez 13 személyt jelent majd, akik közül egyet a MAKOSZ delegálhat. A következő fél évben egy szervezeti átvilágítás céljából újra végigjárja a tagszervezeteket, hogy a MIÉRT jövőjéről beszélgethessenek.

Az EU-táborról elmondta, a története során számos változáson ment át, az idei tábort egyfajta edzőtáborrá alakítják át, amely során az RMDSZ-szel közösen egy szűkebb csoportnak biztosítanak képzési lehetőséget. RMDSZ-struktúrában dolgozó fiatalok, ifjúsági szervezetben dolgozó diákok előtt nyitják meg a kaput ezzel - mutatott rá Oltean. A MIÉRT Akadémiát korábbi jó példák mentén építik tovább, erről a későbbiekben lehet majd többet megtudni – hangzott el. Számos tematikus konferenciát is szerveztek a múltban, ezeket a jövőben is tető alá hozzák.

Szorosabb kapcsolat az RMDSZ-szel

Az RMDSZ és MIÉRT kapcsolatát tovább erősítenék, így konkrét elvárásokat is megfogalmaznak a jövőben, és közös megoldást keresnek az erdélyi ifjúsági rendszer megerősítésére. Oltean elmondta, a 15 százalékos ifjúsági kvótát van, ahol nehezebb kitölteni, de ahol sikerül fiatalokat pozícióba juttatni, nagy felelőssége van a MIÉRT-nek abban, hogy képezzék őket. Az ifjúsági alapot is csak néhány település alkalmazza, ezért Oltean Csongor szerint törvénymódosításra van szükség ahhoz, hogy bármelyik önkormányzat támogathassa az ifjúsági pályázatokat.

Ami Romániában történik, az egy vicc – mondta el a MIÉRT-elnök a kormányválságról. „A nacionalista sajtónak köszönhetően olyan hangulatot teremtettek, amely arra ösztönözte a kormánypártot, hogy ne is tárgyaljon egyes kérdésekről. Az RMDSZ-nek ott kell lennie a tárgyalásokon” – fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?